Manipulacija Zapada

Vlada RS: Nije uplaćena nijedna marka obećana na međunarodnoj donatorskoj konferenciji

Vijesti / Flash | 21. 09. 2014. u 12:52 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iz Vlade Republike Srpske (RS) danas je priopćeno da su, informacije koje plasiraju pojedina strana veleposlanstva o stotinama milijuna maraka pomoći za sanaciju posljedica poplava koje su osigurane od stranih donatora, a vlasti u Bosni i Hercegovini, navodno, nisu sposobne da ih uzmu, “najobičnija laž i manipulacija u predizborno vrijeme”.

"Od novca koji je obećan na međunarodnoj donatorskoj konferenciji za pomoć BiH i Srbiji koja je u Bruxellesu održana 16. lipnja ove godine, do danas nijedna marka nije uplaćena Vladi RS. Isto su potvrdile i vlade Federacije BiH i pojedinih županija", stoji u priopćenju iz entitetske vlade.

Jedina donatorska sredstva koja su uplaćena na račun Vlade, odnosno Fonda solidarnosti za obnovu RS nakon poplava, a potom prenesena na račun korisnika, jesu donatorska sredstva Vlade Srbije namijenjena za sanaciju škola u Doboju i Šamcu.

Ističu da je do sada Vlada RS svojim vlastitim angažmanom i programom mjera osigurala pomoć građanima ugroženim poplavama, a jedina strana sredstava za saniranje šteta od poplava jesu kreditna sredstava Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke, s tim da su ovi aranžmani ispregovarani prije navedene donatorske konferencije.

"Dakle, riječ je o kreditnim sredstvima, a ne donacijama, jer se one realiziraju po pojedinačnim projektima uz opredjeljenje samih donatora o objektu koji se sanira, a djelomičnu informaciju o sudbini i namjeni obećanih donatorskih sredstava uspjeli smo dobiti tek mjesec i po dana nakon održane donatorske konferencije", navodi se u priopćenju.

Podsjeća se i da je Vlada RS “prva u regiji usvojila set zakona i mjera kojima se osigurava pomoć stanovništvu pogođenom teškim poplavama i klizištima, kao i sanacija svih vidova šteta nastalih usljed prirodne katastrofe koja nas je zadesila”.

"Sredstava Fonda solidarnosti za obnovu RS do sada su osigurana od doprinosa solidarnosti, poreza na upotrebu i držanje dobara, naknada za korištenje prirodnih resursa za proizvodnju električne energije, kreditnih i proračunskih sredstava, te donacija fizičkih i pravnih lica, ali nije bilo priliva inozemnih donacija od navedene donatorske konferencije", zaključuje se u priopćenju iz entitetske vlade.

Podsjećamo, jučer je i Vlada FBiH kazala kako u proračun Federacije Bosne i Hercegovine do danas nije uplaćena niti jedna konvertibilna marka bilo kakvih donacija namijenjena za saniranje posljedica prirodne nesreće.

Kopirati
Drag cursor here to close