Izvanredna sjednica

Vlada RS: Napad u Zvorniku je atak na priču o sigurnosti

Vijesti / Crna Kronika | 27. 04. 2015. u 23:08 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon sjednice Vlade RS održane u ponedjeljak navečer premijerka Srpske Željka Cvijanović je, osudivši napad, istovremeno pozvala građane BiH na mir i toleranciju, te suzdržavanje od jezika mržnje, posebno na društvenim mrežama.

"Određene službe su poduzele operativne aktivnosti i sada je jasno da u BiH postoje ekstremne situacije i prijetnje. Potrebno je da svi predano rade u sklopu svih nadeležnosti. Pozivam sve građane BiH da ukoliko imaju informacije o ovom ili sličnim napadima obavijeste nadležne ustanove. I pored svega što se večeras dogodilo u Zvorniku, želim pozvati sve građane na mir i da ne shvaćaju ovo djelo kao provokaciju koja bi izazvala nove sukobe", kazala je Cvijanović.

Predsjednik RS Milorad Dodik rekao je da žali za izgubljenim životima. Dodao je kako  je napadač očigledno računao na to da neće ostati živ, ali da je ubijeni policajac bio nedužan. 

"Policija je uspostavila kontrolu. Volio bih da je to bio individualan čin, ali čujemo da je napadač bio obučen. Žao mi je mladih indoktriniranih ljudi. Ovaj atak na RS je ujedno atak na priču o sigurnosti", naveo je Dodik objavile su Nezavisne novine.

Dodik je demantirao da je Vlada dobila kompletnu informaciju o mogućem terorističkom napadu u BiH.

"To je bila uopćena informacija da je moguć teroristički napad negdje na području BiH, ali je rečeno da nemaju pojma gdje. Tako su nam prenijele obavještajne strukture i ta informacija nije bila upotrebljiva", istaknuo je Dodik.

Predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović ocijenio je da neredi u Bugojnu i Sarajevu očigledno nisu bili dovoljna opomena institucijama u BiH. On je ocjenio da je "napad na policijsku stanicu u Zvorniku napad na RS".

"Ustanove BiH ili nisu dorasle zadatku ili ne znaju šta rade. Ovo su ogromne žrtve i akt za svaku osudu. Potrebno je mnogo više povjerenja i suradnje između građana i ustanova, ali i ustanova međusobno. Također, ovo što se dogodilo u Zvorniku ne smije izazvati paniku i teške riječi", kazao je Čubrilović.

Kopirati
Drag cursor here to close