Zgodno

Vlada odlučila da će netko drugi vraćati njihov dug

Vijesti / Flash | 04. 08. 2014. u 07:26 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalna vlada produžila je rok vraćanja nezakonito uzetih 15 milijuna maraka namjenskih sredstava od Civilne zaštite FBiH predviđenih za zaštitu i spašavanje stanovništva, objavio je Dnevni avaz navodeći kako je ova odluka objavljena prošlog tjedna u "Službenim novinama Federacije".

U odluci se navodi da Vlada dug od 15 milijuna KM, koji je napravila u veljači, a koji je trebala izmiriti u ovom mjesecu, ostavlja na vraćanje novom sazivu izvršne vlasti FBiH, s obzirom na to da je rok produžila do 31. prosinca.

Avaz navodi kako je riječ o odluci kojom je ''vlast SDP - SDA u veljači, na razdoblje od šest mjeseci, s namjenskih računa uzela ukupno 57.900.000 KM''.

''Prvobitno su, od Civilne zaštite bili uzeli 20 milijuna, ali u međuvremenu su uspjeli vratiti pet milijuna KM'', navodi Avaz i dodaje kako, kada je riječ u ukupnom iznosu pozajmljenih, a nevraćenih sredstava s namjenskih računa, on iznosi 50,2 milijuna KM i njega će, prema svemu sudeći, morati vraćati naredni saziv Vlade koji bi trebao biti utvrđen nakon listopadskih izbora.

Sarajevske novine dodaju kako je, osim navedenih 15 milijuna KM od Civilne zaštite, Vlada radi krpljenja proračunskih rupa uzela i četiri milijuna KM s računa "Lutrije BiH", zatim 23,3 milijuna KM s posebnih transakcijskih računa za prikupljanje prihoda od GSM licence te 900.000 KM s računa za korištenje šuma.

Zanimljivo je, navodi dalje Avaz, i da je Vlada naprasno odlučila promijeniti banku kod koje će deponirati navedene milijune javnih sredstava. Tako je, umjesto "UniCredit banke", sav novac prebačen na račun "Union banke", koju, kako tvrdi Avaz, kontrolira SDP.

''Slučajno ili ne, ovo je urađeno u periodu kada je Vlada milione s računa Fondacije "OdRaz" te Razvojne banke FBiH, također, prebacila na račun "Union banke"'', piše Avaz i dodaje kako su i federalni revizori u posljednjem izvještaju o radu Civilne zaštite FBiH ukazali na nezakonito uzimanje 20 milijuna KM s računa CZ-a.

Revizori su upozorili da CZ zbog te činjenice nije mogla efikasno djelovati u slučaju prirodne katastrofe, što se dogodilo u svibanjskim poplavama, kada je sustav potpuno zakazao.

Vlada FBiH je i svojom odlukom od 3. siječnja 2013. s računa Civilne zaštite FBiH uzimala novac. Tada je bilo pozajmljeno 16 milijuna KM namjenskih sredstava.

Kopirati
Drag cursor here to close