Bukvarević

Vlada godišnje izdvaja 550 milijuna KM za boračke kategorije

Vijesti / Flash | 18. 04. 2016. u 07:33 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novi federalni zakon o demobiliziranim borcima, koji je u radnoj verziji, ne predviđa nova financijska izdvajanja, ali predstavnici ove populacije zahtijevaju novčane naknade koje se kreću od 40 do 326 maraka mjesečno.

Ovu informaciju potvrdio je za "Dnevni avaz" Salko Bukvarević, ministar za boračka pitanja FBiH, koji najavljuje određene pogodnosti za demobilizirane borce, među kojima je i besplatno liječenje za oko 60.000 pripadnika ove populacije.

‘’Za sada se o tome vodi javna rasprava. Do 15. ožujka su svi imali pravo poslati svoje prijedloge i mi smo neke već dobili. Istina, jedan od tih prijedloga se odnosi upravo na ta prava na novčane naknade i ovog tjedna ćemo o tome razgovarati’’, ističe Bukvarević.

Ministar pojašnjava da demobilizirani borci predlažu da u novom zakonu, jer je stari iz 2008. godine van snage, bude omogućeno onima koji su na birou primanje mjesečne naknade od 326 maraka.

‘’To je, prema nama, maksimalistički zahtjev, ali razgovarat ćemo o tome. Drugi je prijedlog da oni koji odu u mirovinu imaju od 40 do 50 KM naknada na mirovinu i o tome se, također, razgovora. Mi moramo biti otvoreni prema njima. Ova Vlada već na godišnjoj razini izdvaja 550 milijuna KM za boračke kategorije’’, kaže Bukvarević.

Prema njegovim riječima, predstavnici boraca informirani su o tome da se neće moći izlaziti iz tog proračunskog okvira.

‘’No, to su sve još radni prijedlozi. Sve se razmatra. Ne žurimo. Sve najprije mora ići u Ministarstvo financija na analizu pa na Vladu i Parlament FBiH kako bismo dobili točan podatak koliko će nas ovaj novi zakon uopće koštati’’, istaknuo je Bukvarević.

Kopirati
Drag cursor here to close