Krnji sastav

Vlada Federacije priprema proračun i izdvaja novac za ebolu

Vijesti / Flash | 23. 10. 2014. u 12:48 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici u Sarajevu, razmatrala Prednacrt proračuna Federacije BiH za 2015. godinu.

Istaknuto je da će fiskalna politika Vlade FBiH u 2015. biti usmjerena na osiguranje makroekonomske i fiskalne stabilnosti, poboljšanje fiskalne transparentnosti s naglaskom na povećanje fiskalne odgovornosti Vlade FBiH, osiguranje stabilnosti financijskog sektora, restrukturiranje javne potrošnje i očuvanje socijalne stabilnosti i socijalne pravde, očuvanje tržišta rada i povećanje zaposlenosti kroz pokretanje javnih radova, te reformu javne uprave.

Vlada će se o Prednacrtu proračuna, kao i o Prednacrtu zakona o njegovom izvršavanju, izjasniti na narednoj sjednici, kada o tim dokumentima mišljenja i sugestije dostave federalna ministarstva.

Na današnjoj sjednici su razmatrani Financijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH za 2015. (konsolidirani), Financijski plan Federalnog fonda solidarnosti za 2015. (Anex I) i Financijski plan Stručne službe Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH za 2015. godinu (Anex II), priopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici koja je završena u Sarajevu, razmatrala Prednacrt proračuna FBiH za 2015. godinu, o kojem će se, kao i o Prednacrtu zakona o njegovom izvršavanju, izjasniti na sljedećoj sjednici, kada o ovim dokumentima mišljenja i sugestije dostave federalna ministarstva.

Federalna vlada je danas donijela i Odluku o dopuni Odluke o utvrđivanju povoljnijih uvjeta za zaključenje ugovora o izmirenju dospjelog duga prema javnim poduzećima, kojom je propisano da se kamate po ovom osnovu otpisuju istekom tog ugovora, pod uslovom da dužnik izvrši ugovorene obveze.

Usvojena je i Informacija o mjerama koje se poduzimaju u cilju prevencije i kontrole ebole u Federaciji BiH, kao i potrebi hitnog izdvajanja interventnih proračunskih sredstava za 2014. godinu za ovu namjenu.

S ciljem prevencije i kontrole virusa ebole u Federaciji BiH, Vlada je zadužila Zavod za javno zdravstvo FBiH da Federalnom ministarstvu financija uputi zahtjev za izdvajanje sredstava u iznosu od 200.000 KM iz proračuna Federacije BiH za 2014. godinu. Sredstva su namijenjena za nabavku zaštitne opreme za zdravstvene radnike, kao i za opremanje izolatora u kliničkim centrima u Federaciji BiH, primarno u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu. 

Na današnjoj sjednici su usvojeni izvještaji o izvršenju Programa rada Vlade FBiH za mandatno razdoblje 2011.-2014. godina, o radu Vlade FBiH za 2013. godinu i o razvoju Federacije BiH za 2013. godinu.

Vlada je danas zadužila Federalni fond za pomoć nastradalim područjima od prirodne nesreće na teritoriji FBiH i Federalnu upravu civilne zaštite da izvrše neposredan uvid na terenu u vezi sa utroškom sredstava pomoći i o tome informiraju Vladu FBiH u roku od 30 dana, pri čemu je težište na njihovom namjenskom utrošku, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close