Analiza

Vlada Federacije glumi da radi

Vijesti / Flash | 28. 10. 2016. u 13:56 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''U situaciji ozbiljne političke krize, izazvane sukobom unutar vladajuće koalicije, Vlada FBiH pokušava ostaviti dojam da radi normalno i da kriza koja je blokirala rad parlamenta ne utječe na nju'', navodi se u izvještaju Centra civilnih inicijativa o radi Vlade Federacije BiH i naglašava kako konkretni podaci o rezultatima njezinog rada govore drugačije.

''Vlada FBiH, u prva tri kvartala 2016. godine bilježi konstantan, a u trećem kvartalu moglo bi se reći i dramatičan, pad produktivnosti. S 852 mjere razmotrene u 1. kvartalu ove godine, palo se na svega 565 u trećem kvartalu. A broj na Vladi utvrđenih zakona je s 21 u prvom kvartalu, pao na svega osam u trećem – dakle, dva i pol puta manje'', navodi CCI.

Skoro pola sjednica telefonom

Naime, u trećem kvartalu zabilježen je i najniži intenzitet rada u ovoj godini. Održano je svega 17 sjednica, u odnosu na 26 u prethodnom kvartalu. Pri tome, svojevrstan kuriozitet je da su svega nešto više od polovine sjednica održanih u prvih devet mjeseci 2016. godine imale karakter redovnih, dok je čak 42 posto sjednica bilo telefonskih.

CCI navodi kako je koordinacija rada Vlade i Parlamenta FBuH, u promatranom razdoblju bila izuzetno loša.

''U prvih devet mjeseci 2016. godine Vlada je utvrdila 48 različita zakona, od čega 32 u formi prijedloga. A Parlament je, u ovom razdoblju, u potpunosti (u prijedlogu, u oba doma) usvojio tek 11 od tih zakona. Od pet strategija utvrđenih na Vladi u 2016. godini, nijedna još nije razmatrana u Parlamentu'', navodi CCI i ističe kako je čak 10 posto svog rada, u prvih devet mjeseci 2016, vlada posvetila ''kadrovskim pitanjima''.

U izvještaju se navodi kako je 229 odluka, suglasnosti i rješenja, donesenim u promatranom razdoblju, u vezi je s razrješenjima s dužnosti i novim imenovanjima rukovodnih lica u upravljačkim strukturama javnih poduzeća.

Politička imenovanja

''Većinu ovih imenovanja mogli bi podvesti pod pojam 'političkih imenovanja', dok sa druge strane zakonske norme definiraju ove pozicije kao nepolitičke, tj. na njima bi trebali biti imenovani najbolji kandidati, bez obzira na političku pripadnost ili veze'', navodi CCI.

Ističe se kako analiza stanja u javnoj upravi upozorava da, s jedne strane, imamo glomazan i predimenzioniran aparat, u kojem se zapošljavanje odvija po stranačkoj liniji.

''S druge strane, imamo manjak osposobljenih kadrova, koji mogu i znaju brzo i kvalitetno završiti proces pripreme zakona i strategija, što je ozbiljan problem. i vjerojatno jedan od razloga kontinuirane niske realizacije, programom rada, planiranih obveza vlade'', navodi se i dodaje kako je od 106 zakona planiranih Programom rada Vlade za 2016. tijekom prva tri kvartala Vlada je utvrdila tek njih 25, odnosno 24 posto.

''U Programu se nalazi još 49 nerealiziranih temeljnih zakona, od kojih je većina vrlo značajna za građane FBiH. Još lošija od zakonodavne je realizacija planiranih strategija. Od 12 strategija, koliko je Programom rada Vlade za 2016, predviđeno za usvajanje u ovoj godini, do 30.9. realizirana je samo jedna – 'Strategija prometa u Federaciji BiH za period 2016.-2030. godina'. Kuriozitet je da je i ta strategija utvrđena na - telefonskoj sjednici Vlade'', navodi CCI.

Dodaje se kako ni realizacija Reformske agende ne ide predviđenom dinamikom.

Nitko ne odgovara za milijune

''Pored primjera formalnog ispunjavanja zahtjeva iz Agende, rješenjima koja su svojim sadržajem, zapravo, u suprotnosti s postavljenim ciljevima (kao što je bio slučaj sa Zakonom o državnoj službi), mnoštvo je drugih nerealiziranih (neutvrđenih) mjera iz spomenutog Akcijskog plana na koje se čeka Federalna vlada, a govoreći samo o zakonima tu su: Zakon o javno – privatnom partnerstvu (plan, ožujak 2016.), Zakon o koncesijama (2016.), izmjene Zakona o porezu na dohodak - dvije stope (ožujak 2016.), Zakon o organizaciji MIO (prosinac, 2015.), itd'', navodi se u izvještaju CCI-a.

Dodaje se kako niti Vlada FBiH niti njezin proračun za 2015. G, nisu ''pozitivno ocjenjeni'' od strane Ureda za reviziju federalnih institucija.

''Kada je riječ o Vladi, činjenica da Federalni revizor 'mišljenje s rezervom' temelji na istim kritikama dvije godine uzastopno, ukazuje na potpuno neodgovorno ponašanje vlasti. Proračun FBiH godinama unazad od strane Revizora biva negativno ocjenjen. U kontinuitetu Revizor upozorava na desetine milijuna KM koje se dodjeljuju i troše bez jasnih kriterija, neodgovorno i netransparentno. Ne poštuju se Zakon o javnim nabavkama, Zakon o Proračunu, Zakon o izvršenju Proračuna, Pravilnik o knjigovodstvu proračuna u FBiH, Računovodstvene politike za federalne proračunske korisnike i Trezor, razna Uputstva, itd. I ponovo, nitko za to ne snosi odgovornost u bilo kojem obliku - političku, moralnu, disciplinsku, a da ne govorimo o kaznenoj'', navodi CCI i dodaje kako nema promjena ni po pitanju zakona o ravnopravnosti spolova u BiH te da Vlada FBiH nastavlja kršiti ovaj zakon, ignorirajući obveze koje on propisuje.

S ovakvom Vladom EU je nedostižna

U promatranom razdoblju Vlada je donijela odluku o prihvaćanju zaduženja po proširenom aranžmanu s MMF-om. Odlukom, koju je, sredinom listopada, potvrdio i Parlament, Federacija je postala zaduženija za oko 720 milijuna KM.

''I dok se, u najavi, govorilo da će sredstva kredita biti korištena za pomoć u provođenju ekonomskih politika, s ciljem intenziviranja reformi na unapređenju poslovnog okruženja i privlačenju investicija, otvaranju više radnih mjesta u privatnom sektoru, te povećanju potencijala za rast ekonomije, ispostavilo se da će, zbog proračunske nelikvidnosti, prve pare od kredita MMF-a otići na plaće političara i državnih službenika. Što je, u najmanju ruku, vrlo loša simbolička poruka'', navodi CCI.

U izvještaju se zaključuje kako ''u suočenju s konkretnim posljedicama neodgovornosti ovdašnje vlasti, sva priča o reformama, agendama i EU-integracijama dobiva svoju pravu mjeru''.

''S ovakvim stupnjem realizacije planiranih zakonodavnih aktivnosti i strateških dokumenata, naime, nije moguće sprovesti nikakvu reformu, a EU je potpuno nedostižan cilj'', navedeno je.

Kopirati
Drag cursor here to close