Bit će kriza

Vlada Federacije BiH se mora uhodati

Vijesti / Flash | 07. 05. 2015. u 14:25 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodom današnje sjednice Vlade Federacije BiH na kojoj nisu prisustvovali ministri HDZ-a BiH, član Predsjedništva BiH i zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović izjavio je danas novinarima u Sarajevu da „imamo jedno uhodavanje i bit će manjih kriza“.

‘’Mislim da će se ova vlada u jednom trenutku uhodati, ponekad će izostati Demokratska fronta, ponekad HDZBiH nadam se sve manje, a SDA neće nikada izostati i uvijek će doći na sjednicu Federalne vlade’’, rekao je Izetbegović.

Mišljenja je da sporna Uredba, koja između ostalog tretira način imenovanja nadzornih odbora u javnim poduzećima nije razlog nedolaska ministara HDZ-a na sjednicu Vlade FBiH.

‘’Što se tiče Uredbe i ko odlučuje o onima koji će biti postavljeni u firme koje su vlasništvo Federacije to naravno mora biti Vlada FBiH. Ako je ikada bilo drugačije to je nešto sto je bilo iščašeno i što treba vratiti u pravu poziciju. S tim se slaže i DF. Da li će to biti urađeno Uredbom ili na način da se ta stvar vlasništva Federacije definitivno prenese na Vladu FBiH, kroz tumačenja Ureda za zakonodavstvo, to ćemo još vidjeti’’, istaknuo je Izetbegović.

Ono od čega se neće odustati i gdje postoji konsenzus je, kako kaže, to da vlasništvima FBiH raspolaže Vlada Federacije BiH, pri čemu ističe da „ne mogu ministarstva ni ministri sami kontrolirati ogromne sustave imenovanja i postavljenja, u šta moraju biti uključena sva tri partnera“.

Potcrtao je da SDA neće napraviti nikakave nagle i dramatične preokrete koji mogu izazvati ozlojeđenost partnera, odnosno da će gledati svaki put makar izgubili i dio vremena da radimo tako da se postigne sporazum i definitivno neke dileme raščiste kao što je slučaj s navedenom Uredbom.

‘’Ne bismo htjeli preglasavati jednog od dva partnera. SDA će na tome raditi’’, rekao je Izetbegović.

Podsjećamo, predsjednik Federacije BiH, Marinko Čavara ranije je rekao kako ''hrvatski ministri nisu došli na današnju sjednicu Vlade FBiH, jer najavljeni dnevni red ne odgovara ranijem dogovoru unutar Vlade''.

''Ministri koji dolaze iz HDZ-a BiH, odnosno stranaka HNS-a, odlučili su da neće sudjelovati na sjednici čiji dnevni red nije plod dogovora, već pokušaj prevare jednog partnera u vlasti FBiH'', izjavio je za Fenu Čavara. Pojašnjavajući razloge zbog kojih niti jedan hrvatski ministar ne nazoči sjednici vlade koja je održana u Sarajevu Čavara kaže kako je za HDZ BiH neprihvatljivo nepoštivanje partnerskih odnosa u Federaciji.

Kopirati
Drag cursor here to close