pomoć

Vlada FBiH u posjeti Sabornoj crkvi u Mostaru

Vijesti / Flash | 25. 08. 2016. u 14:00 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izaslanstvo Vlade FBiH na čelu s premijerom FBiH Fadilom Novalićem posjetilo je danas Sabornu crkvu Svete Trojice u Mostaru.

U izaslanstvu Federalne vlade su također bili zamjenica premijera i federalna ministrica financija Jelka Milićević, federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić i federalna ministrica kulture i športa Zora Dujmović.

''Povod ove posjete je vidjeti kako napreduje 'reinkarnacija' monumentalnog objekta i jasno je da se mi obvezujemo pomoći njezinu gradnju'',izjavio je Novalić.

Obnova Saborne crkve je, ocjenio je premijer F BiH, još jedan korak doprinosu gradu Mostaru ka povratku multietničnosti. Istaknuo je kako je, kao ljubitelj građevina, ponosan s ovom građevinom te da je doživljava kao bogomolju "svih nas".

Na upit o obećanju Federalne vlade kako će za obnovu Saborne crkve izdvojiti oko 300 tisuća maraka, Novalić je kazao kako je ta tema upravo razlog njihovoga dolaska.

''Upravo smo u ovom sastavu i došli kako bi ustanovili koja će to suma biti'', dodao je Novalić.

Ministrica financija u Vladi F BiH i zamjenica pemijera Jelka Milićević je komentirajući isto pitanje kazala kako je ta suma vrlo mala za ovakav obim radova te da je bitno da Vlada F BiH prepozna ovaj objekat od značaja i za Mostar i za F BiH.

Napomenula je kako je vrlo izvjesna spomenuta suma ali da to nisu striktno određena sredstva nego će se ona morati aplicirati na javnim natječajima, kao i to da je to nešto što zagovaraju i nadaju se i realizirati.

Mostarski paroh Radivoje Krulj izrazio je zahvalnost u ime svih pravoslavaca u Gradu Mostaru i episkopa vladike Grigorija na posjeti izaslanstva Vlade F BiH, što, kako je kazao, dovoljno govori o zainteresiranosti za pomoć Sabornoj crkvi.

''Smatramo da je pomoć obnovi Saborne crkve značajna ne samo za pravodslavnu crkvu, nego i za cijeli grad Mostar, F BiH i BiH'', mišljenja je paroh.

''BiH i grad Mostar će s ovim, uz još jedan svoj simbol, pored Starog mosta, upotpuniti svoju turističku, gospodarsku i kulturnu ponudu te potvrditi svoju multietičnost i svoj prosperitet'' ocjenjuje mostarski Paroh.

Obnova Saborne crkve počela je 2008. godine i jedini je veliki vjerski objekt u BiH koji nije obnovljen. Crkva se nalazi na listi zaštićenih nacionalnih spomenika BiH i u UNESCO-voj je zaštićenoj zoni. Građevinski radovi na obnovi crkve koštat će oko osam milijuna maraka.

Kopirati
Drag cursor here to close