CCI

Vlada FBiH postala produktivnija: Prvi put sve sjednice bile redovne

Vijesti / Flash | 05. 05. 2016. u 15:51 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Federacije BiH je u prvom kvartalu 2016. nastavila kontinuirani rast produktivnosti u odnosu na posljednji kvartal 2015. godine - kazao je danas u Sarajevu predstavnik Centara civilnih inicijativa (CCI) Denis Telić tijekom prezentiranja rezultata rada Vlade i Parlamenta FBiH.

Istaknuo je da su u prva tri mjeseca 2015. razmotrene čak 852 mjere, čime je značajno porasla i efikasnost u radu Vlade, pa je prosjek razmatranih mjera po sjednici porastao za čak trećinu u odnosu na posljednji kvartal 2015. godine.

Kazao je da su intenzitet rada i produktivnost Vlade Federacije BiH bili iznad rezultata Vlade RS-a u posmatranom periodu. Telić navodi da je Program rada za tekuću godinu ambiciozan, dobro strukturiran, ali da nije u potpunosti usklađen s proračunom.

Također su istaknuli potrebu da zakone treba usvajati u redovnoj proceduri, iako mogu razumjeti nastojanja Vlade da se procesi ubrzaju, jer i građani očekuje efikasniju i efektniju vlast.

''S tim u vezi raduje nas opredjeljenje Vlade FBiH koje možemo iščitati iz Programa rada za 2016. godinu, u smislu sve većeg broja zakona za koje je planirana procjena utjecaja, kao i onih zakona za koje će biti rađena analiza efekata'', pojasnio je.

Predstavnica CCI-a Lejla Deronja-Suljić smatra da je Parlament FBiH radio intenzivnije u posljednjem kvartalu 2015. u odnosu na prvi kvartal 2016. godine, kada je finalizirano deset zakona u oba doma. Naglasila je da je proračun za 2016. donesen na vrijeme, a za 230 milijuna ili 10,7 posto veći je od prošlogodišnjeg.

''Prvi put u jednom analiziranom periodu sve održane sjednice bile su redovne, a u realizaciji zakona nije korištena hitna procedura'', pojasnila je.

Dodatno, zaključila je ona, Dom naroda je na posljednje tri sjednice održane u tom periodu sve zakone koje je Vlada uputila u proceduru s prijedlogom da se razmatraju po hitnom postupku, vratio u redovnu proceduru.

Kopirati
Drag cursor here to close