126. sjednica

Vlada FBiH: Kraj stanja prirodne nepogode u Federaciji

Vijesti / Flash | 22. 07. 2014. u 10:43 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalna vlada donijela je Odluku o proglašenju prestanka stanja prirodne nepogode na području Federacije BiH uzrokovane obilnim kišnim padalinama koje su prouzrokovale izlijevanje rijeka i bujičnih potoka iz svojih korita i plavljenje velikog broja infrastrukturnih objekata, objekata stanovanja i poljoprivrednog i drugog zemljišta na području Federacije BiH.

Federalni stožer civilne zaštite je zadužen da i dalje prati stanje na ugroženom području i utvrđuje obim i potrebe za angažiranje snaga i sredstava civilne zaštite.

Federalna komisija za procjenu šteta je zadužena da u roku od 60 dana, od dana dostavljanja izvještaja od strane vlada županija, odnosno županijskih komisija za procjenu šteta, izvrši procjenu štete na području Federacije, koja je nastala zbog obilnih kišnih padalina, u skladu sa Uredbom o jedinstvenoj metodologiji za procjenu šteta od prirodnih i drugih nepogoda.

Rukovoditelji organa uprave i upravnih organizacija Federacije i županija, odnosno rukovoditelji općinskih službi za upravu su obavezani da u okviru svoje redovne djelatnosti obavljaju i dodatne poslove s ciljem otklanjanja posljedica prirodne nepogode.

Odluka o proglašenju prestanka stanja prirodne nepogode na području Federacije BiH stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u 'Službenim novinama' Federacije BiH, navedeno je iz Službe za odnose s javnošću Vlade FBiH. 

Vlada FBiH je na današnjoj sjednici usvojila Izvještaj Federalnog agromediteranskog zavoda Mostar o ispitivanju uzoraka sa izvršenim mikrobiološkim i fizikalno-kemijskim analizama poljoprivrednih proizvoda sa poplavljenih područja.

Prema nalogu Federalne vlade, od 19. svibnja ove godine, ukupno je analiziran 61 uzorak, od toga 60 uzoraka poljoprivrednih proizvoda i jedan uzorak tla. Na uzorcima su provedene kemijske (olovo, arsen, kadmij) i mikrobiolške (E. coli i Salmonella spp) analize.

Od ukupno 61 analiziranog uzorka, u sedam su dobiveni rezultati koji nisu odgovarali preporučenim kriterijima važeće legislative, od toga su u šest uzoraka utvrđene povišene vrijednosti za E. coli, dok je u jednom uzorku utvrđena povišena vrijednost za olovo. Uzorci su uzorkovani na području Unsko-sanske i Posavske županije.

 

Kopirati
Drag cursor here to close