Ustavni sud

Vlada FBiH - Predsjednik Federacije 2:0

Vijesti / Flash | 08. 12. 2014. u 15:49 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine donio je dvije presude u korist premijera Federacije Bosne i Hercegovine Nermina Nikšića, te federalnog ministra financija Ante Krajine.

U presudi koja se tiče zahtjeva premijera i ministra financija za razrješenje spora sa predsjednikom Federacije Bosne i Hercegovine Živkom Budimirom, koji se odnosio na odluku predsjednika o smjeni ministra financija, navodi se da je Ustavni sud Federacije BiH, nakon provedenog postupka, ocijenio da je navedenom odlukom predsjednika povrijeđeno pravo premijera iz člana IV.B.2.5(.3) Ustava Federacije Bosne i Hercegovine.

Također, u ovoj presudi se ističe da nije postojao ustavna osnova za donošenje odluke o smjeni ministra Krajine.

Drugom presudom, koja se odnosi na odluku predsjednika FBiH o raspuštanju Revizorskog tima za koordinaciju procesa revizije korisnika boračkih naknada u FBiH, Ustavni sud je utvrdio da predsjednik FBiH nije imao ni ustavno ni zakonsko pravo da donese ovakvu odluku, te je na taj način povrijedio pravo federalnog premijera u izvršavanju federalnih zakona.

Ovim presudama nedvosmisleno je potvrđeno kako su pojedine političke snage u FBiH i visoki dužnosnici FBiH zloupotrebljavali svoje pozicije i pokušavali neustavno i nezakonito blokirati određene procese i tako spriječiti Vladu Federacije Bosne i Hercegovine u izvršavanju njenih zakonskih obaveza.

Nažalost, takvo djelovanje imalo je za rezultat da je prouzročilo značajne zastoje u provođenju niza bitnih reformskih procesa zbog čega su u konačnici štetu pretrpjeli svi građani FBiH.

Ove presude Ustavnog suda FBiH treba da budu opomena svim dužnosnicima u FBiH da prestanu svoje pozicije koristiti za ostvarivanje političkih ili osobnih interesa, i da su dužni djelovati u skladu sa Ustavom i zakonima koji su spornim odlukama predsjednika FBiH prekršeni, što je jasno utvrdio Ustavni sud FBiH, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close