Suđenje Mladiću

Vještakinja: Bosanski istražitelji pogrešno su utvrdili smjer iz kojeg su doletjele granate

Vijesti / Flash | 28. 09. 2015. u 15:40 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zorica Subotić, vještakinja odbrane za balistiku, nastavila je na suđenju Ratku Mladiću da pobija navode optužnice da je Vojska Republike Srpske (VRS) ispalila granate koje su u nizu incidenata izazvale brojne civilne žrtve u Sarajevu, javio je BIRN - Justice Report.

Analizirajući eksplozije tri minobacačke granate koje su 4. veljače 1994. u sarajevskom naselju Dobrinja ubile osam a ranile 18 građana, Subotićeva je ustvrdila da su bosanski istražitelji pogrešno odredili smjer iz kojeg su projektili doletjeli.

''Smjer doleta granata bio je “prema položajima Armije BiH (ABiH)”, rekla je Subotićeva, naglasivši da u smjeru iz kojeg su doletjeli projektili nije bilo položaja VRS-a bližih od “šest kilometara”.

Ratko Mladić, tadašnji zapovjednik VRS-a, optužen je za teroriziranje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperskim napadima.

Vjerodostojnost istrage sarajevske policije Subotićeva je osporavala i tvrdnjom da se u izvještaju spominju tri granate a da su zapravo eksplodirale četiri.

“Dvije granate su analizirane, jedna je samo spomenuta, a četvrta nije ni spomenuta u policijskom izvještaju”, kazala je ona.

Subotićeva je rekla i da se za jednu osobu koja je u policijskom izvještaju bila navedena kao deveta žrtva kasnije utvrdilo da je živa.

Iako taj incident nije u optužnici, Subotićeva je na sličan način negirala i nalaze sarajevske policije o stradanju civila u redu za vodu ispred Osnovne škole na Dobrinji 18. lipnja 1994. godine.

Policijski izvještaj koji je okrivio srpsku stranu, kako je ocijenila, sadržavao je “impozantnu količinu nedosljednosti i nelogičnosti”.

Prema vještakinji obrane, granata je doletjela s udaljenosti između 300 i 450 metara, gdje su, kako je sugerirala, bili položaji ABiH.

Za tri granate koje su 8. srudenog 1994. na Koševskom brdu ubile troje civila, od kojih su dvoje bili maloljetni brat i sestra, Subotićeva je izjavila da su istražitelji francuskog UNPROFOR-a utvrdili da su doletjele “sa bosanske strane”.

“Taj zaključak smo i mi donijeli poslije analize”, rekla je ona, dodavši da se nalazu “plavih šljemova” protivila sarajevska policija.

Kako je najavio Mladićev branitelj Branko Lukić, Subotićeva će sutra, 29. rujna, svjedočiti o eksplozijama na sarajevskoj pijaci Markale.

Mladić je optužen i za genocid u Srebrenici, progon muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u šest općina imao razmjere genocida, te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Kopirati
Drag cursor here to close