Mir, mir

Vjerske zajednice u BiH još uvijek bez uloge u pomirenju

Vijesti / Flash | 23. 09. 2014. u 11:27 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''U BiH imamo tri povijesti i mnogo je mitologije i ideologije, a nedostaje hrabre istine da prihvatimo stvarnost i gradimo budućnost. BiH će morati raditi na ozdravljenju pristupa povijesti i ozdravljanju na kojem će se uspostaviti principi jednakih prava'', rekao je nadbiskup vrhbosanski Vinko kardinal Puljić na programu "Europska radionica o suočavanju s prošlošću opterećenom nasiljem u BiH - Doprinos dijalogu, kulturi slušanja i solidarnosti".

Puljić je ocijenio kako je u negativnom ozračju koje trenutno vlada u BiH potreban pozitivan put koji vodi ka pomirenju i vraćanju povjerenja, ali to se ne može dogoditi dok se prošlost, bez iskrivljenja činjenica, ne prihvati kao stvarnost.

Zamjenik reisu-l-uleme u BiH Husein Smajić je naglasio kako se ne treba vraćati u prošlost, ali da se zbog budućnosti treba govoriti o prošlosti i poslati jasnu poruku da vjerske zajednice u BiH nisu nikako doprinijele stravičnim zločinima koji su se u BiH dogodili kako u posljednjem ratu, tako i u ratovima prije njega.

''Stradanja na Balkanu posljedica su sukoba velikih političkih sila na malom prostoru. Najlakše je problem napraviti na prostorima gdje žive pripadnici različitih nacija, religija i kultura. No u BiH su bogomolje četiriju najvećih religija građene jedne pored drugih što je dokaz da su na ovim prostorima različitosti uvijek živjele'', kazao je Smajić.

Vanja Jovanović koji je programu nazočio uime episkopa zahumsko-hercegovačkog Grigorija je podsjetio kako je BiH divna zemlja u kojoj je mnogo kontrasta budući da s jedne strane imamo stravična stradanja, a s druge pokazuje se da pripadnici različitih konfesija mogu živjeti zajedno u miru.

Naglasio je da je bol koji preživjeli osjećaju za najmilijima jednaka bez obzira na to koje su religijske pripadnosti jer svaka religija smatra da je Bog stvorio cijeli svijet i sve ljude, a ne samo dio svijeta ili skupinu ljudi, dodajući da prevladavanje boli nije projekt koji ima rok trajanja nego da je to dugotrajan proces koji se nekad ne završava na ovom svijetu.

Predstavnici vjerskih zajednica u Bosni i Hercegovini govorili su o ulozi crkava i vjerskih zajednica u procesu oporavka i pomirenja.

Govornici su istaknuli značaj pomirenja na prostorima Balkana, naglasivši da uloga vjerskih zajednica u BiH u procesu pomirenja nije još jasno definirana, pojašnjavajući da vjerske zajednice trebaju voditi računa ne samo o pripadnicima svoje konfesije nego o svakom čovjeku i njegovom duhovnom putu.

Kopirati
Drag cursor here to close