UNHCR upozorava

Više od 7.000 izbjeglica ide prema Makedoniji

Vijesti / Flash | 31. 08. 2015. u 12:47 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Agencija Ujedinjenih naroda za izbjeglice UNHCR upozorava da se više od 7.000 izbjeglica s Bliskog istoka kreće kroz Grčku prema malom gradu Gevegeliji na makedonskoj granici.

U proteklih nekoliko mjeseci, Gevgelija služi kao glavna ulazna ruta za izbjeglice. Privremeni izbjeglički kamp u blizini Gevgelije se sprema za dolazak novih izbjeglica.

Tijekom vikenda, izbjeglice su napustile kamp u Gevgeliji vlakovima koji su kretali s lokalne željezničke stanice prema Tabanvocima na granici sa Srbijom. U posljednjih 12 sati, oko 1.500 izbjeglica napustilo je Gevgeliju za Tabanovce, a još jedan vlak s oko 1.000 izbjeglica krenuo je u istom pravcu jutros.

Crveni križ je osigurao oko 2.000 paketa hrane i vode izbjeglicama tijekom vikenda, a njihovi mobilni medicinski timovi imali su između 40 i 50 intervencija dnevno. Makedonska policija i vojska nastavljaju osiguravati granicu, dozvoljavajući izbjeglicama da prolaze i pomažu u djelovanju kampa u Gevgeliji.

Makedonski ministar unutarnjih poslova Mitko Čavkov rekao je da je nakon odluke da se proglasi krizna situacija na granici došlo do poboljšanja siradnje s grčkom policijom, koja je ranije u potpunosti odustala od pružanja sigurnosti sa njihove strane granice.

Kopirati
Drag cursor here to close