Rezultati studije

Više od 60% građana BiH smatra da vlasti ne čine dovoljno u borbi protiv kriminala

Vijesti / Flash | 23. 07. 2014. u 15:41 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Više od polovine anketiranih građana BiH (uzorkom obuhvaćeno 1.500 osoba), odnosno njih 60 posto smatra da vlasti u BiH ne čine dovoljno u borbi protiv organiziranog kriminala, a čak njih 76,8 posto je mišljenja da pravosuđe u BiH nema odlučnosti, niti hrabrosti da se obračuna s tom društveno neprihvatljivom pojavom.

Podaci su to iz Studije o organiziranom kriminalu u BiH, koju je sačinio istraživački tim Centra za sigurnosne studije (CSS), a čiji su rezultati predstavljeni danas u Sarajevu.

Studija, među ostalim, pokazuje da više od 85 posto ispitanika smatra da grupe i pojedinci koji se dovode u vezu s organiziranim kriminalom imaju podršku određenih struktura vlasti.

Direktor CSS-a i vođa istraživačkog tima Denis Hadžović istaknuo je na press-konferenciji da je cilj istraživačkog projekta bio jačanje istraživačkih kapaciteta i provođenje sveobuhvatnog istraživanja vezanog za oblike i rasprostrenjenost organiziranog kriminala te jačanje svijesti o destruktivnom djelovanju i teškim posljedicama organiziranog kriminala u bh. okvirima.

Po njegovim riječima, opći cilj jeste poboljšanje nivoa vladavine prava i unapređenje mogućnosti civilnog društva da utječe na kreiranje javnih politika i proces donošenja odluka potrebnih za pristupanje BiH Europskoj uniji (EU).

Hadžović navodi da potreba za izradom spomenute studije korespondira i s ocjenama sadržanim u izvještajima Europske komisije (EC) o napretku BiH u posljednje dvije godine, prema kojima je ostvaren mali, ili ograničeni napredak institucija BiH u borbi protiv organiziranog kriminala.

Podsjetio je da je BiH radi jačanja kapaciteta na planu suzbijanja različitih oblika organiziranog kriminala usvojila novu strategiju za borbu protiv organiziranog kriminala za period 2014 - 2016, uz uvjerenje da će prezentirana studija biti od pomoći pri izradi odgovarajućih akcionih planova za provedbu ove strategije.

Prema nalazima sadržanim u Studiji o organiziranom kriminalu u BiH u percepciji anketiranih građana neovlaštena proizvodnja i promet opojnim drogama kao pojavni oblik organiziranog kriminala najviše doprinosi osjećaju njihove i nesigurnosti njihove djece, a slijede - ekonomski, odnosno gospodarski kriminal (porezne i carinske prevare), te korupcija, trgovina ljudima i autokriminal, dok se terorizam na skali od ukupno devet društveno neprihvatljivih pojava nalazi na sedmom mjestu.

Kada se radi o institucionalnim kapacitetima za borbu protiv organiziranog kriminala, Studija identificira čak 142 institucije u BiH koji imaju određeni udio na tom planu.

Nalazi istraživanja, istovremeno, govore o fragmentiranosti pravosuđa u BiH (četiri pravosudna sustava - državni, dva enitetska i Brčko Distrikt BiH), kao i o 16 policijskih agencija na različitim razinama u BiH.

Kada se radi o povjerenju ispitanika u institucije sustava, najviše ih (oko 70 posto) smatra da je policija najaktivnija u borbi protiv organiziranog kriminala.

Studija o organiziranom kriminalu u BiH predstavlja dio projekta "Unapređenje istraživačkih instrumenata u području sigurnosti i pravosuđa" koji podržava i financira EU.

Kopirati
Drag cursor here to close