Jačanje vojske

Više od 25.000 boraca iz više od 100 zemalja na strani džihadista

Vijesti / Flash | 02. 04. 2015. u 09:05 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Po novom izvještaju Ujedinjenih nacija, više od 25.000 stranih boraca iz više od 100 zemalja otputovalo je da se pridruži Al Qaidi, vojsci Islamske države i drugim borbenim frakcijama od Iraka i Sirije, do Afganistana, Libije i Filipina.

Izvještaj odbora stručnjaka za nadzor sankcija UN-a protiv Al Qaide, dostavljen u srijedu agenciji AP, ukazuje da je broj stranih terorističkih boraca širom svijeta od sredine 2014. do ožujka ove godine porastao za 71 posto.

Odbor je ukazao da je priliv stranih boraca "veći nego što je bio ikada u povijesti".

U izvještaju piše da ti borci i njihova mreža "predstavljaju neposrednu i dugoročnu prijetnju" i "urgentan svjetski sigurnosni problem" koji treba rješavati na mnogim frontovima, prenosi Beta.

Istodobno, iračke snage koje su u utorak oslobodile Tikrit protjeravši iz njega skupinu Islamska država otkrile su ondje u srijedu zajedničke grobnice s truplima više stotina regruta pogubljenih u junu 2014., rekao je jedan ministar.

Pokolj u Speicheru, bazi na sjevernim prilazima Tikritu, odakle je IS odveo uglavnom šiitske regrute, izazvao je osudu međunarodne zajednice i potaknuo jačanje podrške ratu protiv ekstremista.

Irački ministar unutarnjih poslova Mohammed al Ghabban rekao je za AFP da su zajedničke grobnice pronađene u četvrti u kojoj je palača bivšeg predsjednika Saddama Husseina, na obali Tigrisa.

''Ovo mjesto nas podsjeća na one koji su bez razloga ubijeni, podsjeća nas na pokolj'', rekao je Ghabban kroz plač, blizu stupa u rijeci koji je služio kao potporanj za brodove riječne policije i na kojemu su bili vidljivi tragovi krvi.

"Oni su bili nedužni. Danas su kukavice poražene. Pronaći ćemo ih i vratiti mir i sigurnost u čitav Irak'', dodao je.

IS koji je u svojoj ofenzivi početoj u lipnju 2014. osvojio velike dijelove Iraka, istog je mjeseca napao vojnu bazu Speicher i ubio stotine regruta, uglavnom šiita. Sunitska plemena su optužena za pomaganje u pokolju, prenijela je Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close