Sarajevo

Više od 2.000 osoba na prosvjednoj šetnji ''Hidžab - moje pravo, moj izbor"

Vijesti / Flash | 07. 02. 2016. u 14:06 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nekoliko stotina djevojaka sa hidžabom pridružilo se danas mirnoj protestnoj šetnji kako bi izrazile svoje nezadovoljstvo nedavnom odlukom Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) BiH o zabrani nošenja vjerskih obilježja u pravosudnim institucijama zemlje, javlja Agencija Anadolija.

Inače, spomenuta odluka naišla je na brojne kritike u bh. javnosti. "Moj hidžab-moje pravo",

"Sudi mi na osnovu onoga što mi je u glavi, a ne na glavi", "Hidžab je moj identitet", samo su neki od slogana koji su danas pronijeti ulicama glavnom grada BiH odakle je poručeno kako je "sramno da država odlučuje o vjerskim simbolima triju naroda koji stoljećima žive na jednom prostoru".

Ismet Bećar u ime Koordinacije bošnjačkih nevladinih organizacija je u razgovoru za Agenciju Anadolija naglasio kako je današnji odziv na mirnu šetnju izuzetno dobar.

"Prije svega želimo se zahvaliti svim medijskim kućama u BiH koji su vrlo objektivno tretirali ovaj društveni problem u proteklom razdoblju. Ovaj prosvjed nije isključivo protiv odluke VSTV-a već protest usmjeren na intenciju visokih sudskih instanci da se na ovaj način bave ljudskim sudbinama u BiH. Država ne treba nikome dekretom propisivati što su svetinje i šta su religijski simboli. Država svakome treba jamčiti slobode i omogućiti prava. To civiliziran svijet od nas očekuje", rekao je Bećar za AA.

Istaknuo je kako je veliko "negativno iznenađenje" izostanak reakcija pojedinih međunarodnih dužnosnika u BiH koji prate stanje ljudskih prava.

"To važi i za organizacije ljudskih prava. To je vrlo ružna poruka koja govori da jedan dio ljudskog društva univerzalnu deklaraciju i ideju ljudskih prava shvaća selektivno. Neke društvene grupe se afirmiraju a one druge se marginalizuju. Želimo se boriti za slobodno društvu u kojem ne bi trebao biti problem ni način na koji se odjevate ako želite oponašati Michaela Jacksona, da, ako želite, možete potpuno goli vježbati uz prozor vašeg ureda", poručio je Bećar.

Inače, zbog negodovanja javnosti i brojnih osuda u BiH, zastupnici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH podržali su inicijativu zastupnice Kenele Zuko nakon čega je odlučeno da se VSTV-u uputi dopis kako bi povukli svoju odluku o zabrani nošenja vjerskih obilježja.

Na odluku VSTV-a oštro je reagirala i Islamska zajednica u BiH, nazivajući je "diskriminirajućom, netransparentnom i rasističkom".

Kopirati
Drag cursor here to close