sukobo

Više od 13 milijuna djece na Bliskom istoku ne može u školu

Vijesti / Flash | 03. 09. 2015. u 10:08 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Više od 13 milijuna djece ne ide u školu ove godine zbog sukoba koji haraju u nekoliko zemalja Bliskog istoka, navodi UNICEF, koji žali zbog "katastrofalnog stanja".

"Više od 13 milijuna djece ne školuje se u zemljama izravo ili neizravno pogođenima oružanim sukobima", piše UNICEF u izvještaju objavljenom u četvrtak.

Izvještaj se odnosi na šest zemalja i teritorija u ratu ili nestabilnih zemalja (Sirija, Irak, Jemen, Libija, Palestinski teritorij, Sudan) kao i tri zemlje koje primaju veliki broj sirijskih izbjeglica (Jordan, Liban i Turska).

"Razarajući učinak sukoba osjećaju djeca u čitavoj regiji", rezimira Peter Salama, direktor UNICEF-a za Bliski istok i Sjevernu Afriku. "Ne radi se samo o materijalnoj šteti u školama nego i beznađu generacije školaraca kojima je nada u budućnost dovedena u pitanje", kaže Salama.

Po UNICEF-u, više od 8.850 škola u Siriji, Iraku, Jemenu i Libiji ne može primiti učenike jer su oštećene ili srušene, i sklonište su raseljenih obitelji ili ih zauzimaju borci.

Odlazak u školu podrazumijeva "veliku opasnost" brojnoj djeci, ističe organizacija koja je navela 214 napada na škole u regiji tijekom 2014. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close