ISIL

''Vijesti Ummeta'' prijete odrubljivanjem glave uredniku portala Saff.ba

Vijesti / Svijet | 16. 08. 2015. u 18:56 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ekstremisti koji stoje iza portala „Vijesti Ummeta“ zaprijetili su danas da prate bh. novinara i urednika portala Saff.ba Ezhera Beganovića, i da će uskoro njegova glava biti odrubljena, baš kako to pripadnici ISIL-a rade i sa ostalim zarobljenicima, jer je Beganović ovaj portal nazvao zločinačkim, javlja novinska agencija Patria.

Beganović je za novinsku agenciju Patria rekao da je slične prijetnje dobivao i ranije, ali one nikada nisu bile direktne kao ovog puta. Cijeli slučaj će prijaviti policiji. Očekuje da će u njegovu zaštitu stati i Udruženje „BH novinari“, ali i druge institucije i organizacije u zemlji. Za to vijeme neće, kaže, prestati upozoravati na zločine koje prave pripadnici ISIL-a.


Faksimil prijetnje Beganoviću sa portala Vijesti Ummeta

Portal „Vijesti Ummeta“ redovito prati događaje u vezi sa ISIL-om, tekstove prevode na bosanski jezik, podržavajući u njima terorističku organizaciju, za koju islamski učenjaci kažu da može imati veze sa svime, ali ne i sa islamom, jer njeni pripadnici krše osnovna načela ove religije.

Uz pomoć ovog portala ISIL svoju krvavu ideju širi na BiH, Srbiju, Hrvatsku i druge zemlje sa istim govornim područjem.

Ekstremisti su prijetnje uputili Beganoviću preko svog portala nakon što je on njihove objave nazvao zločinačkim, a naveo je i to kako sumnja da iza portala "Vijesti Ummeta" stoje obavještajne službe zemalja kojima odgovara destabilizacija u Bosni i Hercegovini.

Portal "Vijesti Ummeta" redovito ima prvi informacije kada državljanin BiH ode na sirijsko ratište, ili kada tamo pogine netko od bh. državljana. Također, portal raspiruje mržnju i vjersku netrpeljivost u BiH, pozivajući na najbrutalnije terorističke poteze. Bošnjake i muslimane koji ne podržavaju njihovu ideju nazvaju odmetnicima od vjere.

Zanimljivo da sve to do sada nije bilo dovoljno da policijske agencije u BiH i regiji otkriju tko stoji iza portala, iako stručnjaci upozoravaju da predstavlja ozbiljnu prijetnju po stabilnost cijelog Zapadnog Balkana.

Hrvatski Index.hr nedavno je otkrio tek da je domena portala "Vijesti Ummeta" registrirana u Saudijskoj Arabiji. Osoba kojoj pripada domena je izvjesni Abdullah Abdurrahman. Portal je nakon toga ugašen, ali je nastavio sa radom na drugoj adresi, piše Patria.

Kopirati
Drag cursor here to close