Pojas gaze

Vijeće sigurnosti poziva na primirje, Izrael se buni

Vijesti / Flash | 28. 07. 2014. u 08:38 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće sigurnosti UN-a pozvalo je na ''trenutno i bezuvjetno primirje" u pojasu Gaze. Na izvanrednom zasjedanju podržana je izjava koja poziva na primirje tijekom muslimanskog praznika Bajrama "i nakon njega", prenosi BBC.

I palestinski i izraelski veleposlanik u UN kritizirali su priopćenje, iz raznih razloga.

Gaza je prošla kroz jednu od najmirnijih noći u posljednjim tjednima nakon što je vikend bio pun mirovnih inicijativa koje su nuđene i i Izraelu i Hamasu.

Više od 1.030 Palestinaca, većinom civila, i 43 izraelska vojnika i dva civila ubijeni su. Tajlandski državljanin u Izraelu također je poginuo.

Ministarstvo zdravstva u Gazi revidiralo je broj poginulih za 30 nakon što je rodbina pronašla nestale članove obitelji.

Izraelska vojska javila je o novom raketnom napadu u ponedjeljak ujutro, navodeći da je raketa pala na prazan teren u južnom Izraelu. Vojska je uzvratila, u prvoj akciji od nedjelje navečer.

Većina stanovnika Gaze pozdravila je kratko zatišje tijekom noći, tri tjedna nakon izbijanja sukoba. Uz toliki broj pogibija i razaranja malo je, međutim, razloga da se slavi Bajram u Gazi.

Vijeće sigurnosti UN-a podržalo je izjavu Ruande, koja trenutno predsjeda vijećem, u kojoj se poziva na "trajno" primirje na osnovu egipatske inicijative - u okviru koje bi stanka u neprijateljstvima dovela do značajnih pregovora o budućnosti graničnih prijelaza pojasa Gaze. U izjavi se također naglšava da "humanitarni i civilni objekti, uključujući i UN-ove, moraju biti poštovani i zaštićeni".

Također se naglašava potreba za "hitnim pružanjem humanitarne pomoći palestinskom civilnom stanovništvu u pojasu Gaze".

Palestinski veleposlanik u UN-u, Riyad Mansour, izjavio je da priopćenje ne ide dovoljno daleko i da je potrebna rezolucija koja bi zahtijevala od Izraela da povuče snage iz Gaza.

''Oni su puno ranije trebali usvojiti rezoluciju koja bi osudila ovu agresiju i pozvala na njeno trenutno okončanje'', kazao je.

Govoreći ispred Izraela, veleposlanik Ron Prosor osudio je Vijeće sigurnosti za pristranost.

''Čudom se ne spominje Hamas. Ne spominje se ispaljivanje raketa. Tih stvari nedostaje u priopćenju'', kazao je.

Ankete javnosti objavljene tijekom vikenda pokazuju da u Izraelu postoji još široka podrška javnosti vojnoj akciji.

Američki predsjednik Barack Obama pozvao je na trenutno i bezuvjetno humanitarno primirje u telefonskom razgovoru s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom u nedjelju.

Dugoročno rješenje, kazao je, omogućilo bi "Palestincima u Gazi da žive normalnim životom i mora osigurati razoružavanje terorističkih grupa i demilitarizaciju Gaze".

Kopirati
Drag cursor here to close