Zaštita interesa

Vijeće naroda RS-a bez dogovora o vetu Bošnjaka na referendum

Vijesti / Flash | 27. 07. 2016. u 13:18 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće naroda Republike Srpske (RS) danas nije postiglo suglasnost o odluci Kluba Bošnjaka o pokretanju procedure za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa na skupštinsku odluku o raspisivanju referenduma u RS-u o 9. siječnju kao Danu RS-a.

Predsjedavajuća Vijeća naroda Nada Tešanović je rekla da ostali klubovi, srpski, hrvatski i klub ostalih naroda, nisu podržali veto Bošnjaka, te da će o ovom pitanju već sutra raspravljati Zajednička komisija Vijeća naroda i Narodne skupštine RS-a.

Nakon sjednice Vijeća, potpredsjedavajući te institucije Kemo Čamdžija je kazao da "autokratska vlast u RS-u'' pokušava na nedemokratski način narušiti ustave entiteta i države odlukom o referendumu u RS-u.

''Građani u RS-u, a posebno povratnici, Bošnjaci, ne trebaju brinuti ako se referendum i održi, jer on nema nikakvu snagu i nitko ih ne može prisiliti da izađu na referendum'', rekao je Čamdžija i naveo da dužnosnici RS-a moraju opravdatiutrošena sredstva za provođenje referenduma, koji mogu iznositi i oko 20 milijuna KM.

Naveo je da pitanja koja se mogu postaviti na referendumu mogu biti o entitetskoj liniji razgraničenja, ali ne i ovom pitanju.

Zastupnici stranaka u RS-u smatraju da je referendum u RS-u o 9. siječnju, Danu RS-a, ustavno pravo i da Srbi ne mogu pristati na ukidanje tog datuma kao praznika.

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a je prošli tjedan uložio veto na odluku o raspisivanju referenduma u tom bh. entitetu o Danu RS-a.

Predsjedavajući bošnjačkog kluba Mujo Hadžiomerović je tada naglasio da je odluka o referendumu u RS-u neprihvatljiva i antidaytonska, dok su odluke Ustavnog suda BiH, koji je osporio 9. siječanj kao Dan RS-a, konačne i RS ih mora poštovati.

Zastupnici stranaka sa sjedištem u RS-u su 15. srpnja donijeli odluku o referendumu u tom bh. entitetu 25. rujna, dok je istovremeno nedavno iz entitetskog parlamenta upućen zahtjev Ustavnom sudu BiH za preispitivanje prethodne odluke o neustavnosti 9. siječnja kao Dana RS-a.

Na tom posebnom skupštinskom zasjedanju, kojem nisu nazočili bošnjački poslanici, imenovana je Komisija za provođenje referenduma, o čijem održavanju se tek treba provesti neophodna procedura u Vijeću naroda, a najvjerojatnije da će o ovom pitanju odlučivati Ustavni sud RS-a.

Ustavni sud BiH je 26. studenog 2015. godine donio odluku kojom su odredbe Zakona o praznicima RS-a, koje se odnose na 9. siječanj kao Dan RS-a, neustavne.

Vijeće naroda RS-a danas nije postiglo ni dogovor o vetu Bošnjaka na Zakon o obradi i objavljivanju rezultata popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2013. godine u RS-u.

Čamdžija tvrdi da entitetske institucije nemaju nadležnost u ovoj fazi obrade podataka popisa, već da se negiraju ustavom propisane nadležnosti države BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close