Posljednje odluke

Vijeće na odlasku analizira brodove u Neumu, posuđuje novac i ulaže u ceste i učenje

Vijesti / Flash | 23. 10. 2014. u 10:36 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva komunikacija i prometa, donijelo je Odluku o formiranju Interresorne radne skupine za analizu efekata uplovljavanja stranih brodova u obalni dio Jadranskog mora u Bosni i Hercegovini.

Interresorna radna skupina, koju čine predstavnici državnih ministarstava i općine Neum, u roku od 30 dana će sačiniti analizu efekata uplovljavanja stranih brodova u obalni dio Jadranskog mora u BiH, vodeći računa o ekološkim, ekonomskim, vanjskopolitičkim, sigurnosnim i obrambenim aspektima uplovljavanja stranih brodova.

Za koordinatora radne skupine imenovan je Izet Bajrambašić, pomoćnik državnog ministra komunikacija i prometa, priopćeno je nakon sjednice Vijeća ministara BiH.

Milijuni za ceste

Na prijedlog Ministarstva komunikacija i prometa, donesena je Odluka o načinu korištenja namjenskih sredstava uplaćenih na ime dodijeljene dozvole za univerzalne mobilne telekomunikacijske sustave u 2014. godini u iznosu od 17.602.470,00 KM.

Od toga će 2.640.370,50 KM (15 posto) biti usmjereno za razvoj sektora telekomunikacija, a koristit će se u skladu s posebnom odlukom Vijeća ministara BiH, dok će 14.962.099,50 KM (85 posto) biti usmjereno za aktivnosti financiranja pripreme i izgradnje cestovne infrastrukture.

Najviše novca, i to osam milijuna konvertibilnih maraka, bit će utrošeno na izgradnju međudržavnog mosta Gradiška, na autocesti Gradiška - Okučani, te 4.161.482,00 KM za izgradnju i nadzor nad izgradnjom međudržavnog mosta Svilaj, na autocesti na Koridoru Vc.

Za izradu planersko-studijske dokumentacije za Jadransko-jonsku autocestu, na dijelu kroz Bosnu i Hercegovinu (Počitelj - Neum - Trebinje - granica s Crnom Gorom), osigurano je 2.800.617,50 KM.

Sa Srbijom na treća tržišta

Pored ove odluke, Vijeće ministara je usvojilo Izvješće Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa o zaključivanju Memoranduma o razumijevanju između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Srbije o ekonomskoj suradnji na trećim tržištima.

Zaključivanjem ovog memoranduma uspostavljen je pravni okvir za suradnju dvije zemlje na trećim tržištima u oblastima od zajedničkog interesa na principima ravnopravnosti, uzajamne koristi i reciprociteta, te u skladu s obvezama dvije zemlje koje proizlaze iz domaćeg zakonodavstva i međunarodnih ugovora.

Zapošljavanje i uštede

Vijeće ministara BiH je, na prijedlog Ministarstva financija i trezora, usvojilo i Plan postupanja po preporukama Ureda za reviziju institucija BiH prema Izvješću revizije učinka na temu "Upravljanje ugovorima o djelu i ugovorima o privremenim i povremenim poslovima u institucijama Bosne i Hercegovine“.

Planom je definirano osam aktivnosti koje će državna ministarstva, Vijeće ministara i Parlamentarna skupština provesti u točno utvrđenim rokovima s ciljem proračunskih ušteda i usvajanja jedinstvenih pravila i procedura u vezi s ugovorima o djelu te o privremenim i povremenim poslovima.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je i Prijedlog sporazuma o zajmu između Bosne i Hercegovine i Međunarodne banke za obnovu i razvoj, kojim se olakšava pokretanje poslovanja i pojednostavljuju procedure za investiranje te unapređuje prekogranična trgovinska razmjena.

Zajam, učenje i Albanija

Riječ je o zajmu vrijednom 37.400.000,00 eura, s alokacijom od 60 posto za Federaciju BiH i 40 posto za Republiku Srpsku. Zajam se daje na 25 godina, uz grejs period od 10 godina i povoljne kamate, kao potpora reformskim politikama usmjerenim na unapređivanje poslovnog okruženja u Bosni i Hercegovini.
Ministarstvo financija i trezora dostavit će prijedlog sporazuma s osnovama za njegovo zaključivanje Predsjedništvu BiH, a za bh. potpisnika predložen je ministar financija i trezora.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva civilnih poslova, donijelo je Odluku o usvajanju Strateške platforme razvoja obrazovanja odraslih u kontekstu cjeloživotnog učenja u Bosni i Hercegovini za razdoblje 2014. - 2020. godine, s ciljem poboljšanja obrazovne i kvalifikacijske strukture stanovništva, a time i povećanja zaposlenosti u BiH.

Dokument je namijenjen svim obrazovnim vlastima u BiH, kao okvir za izradu strategija i strateških planova, te smjernica za razvoj obrazovanja odraslih u BiH do 2020. godine

Utvrđen je i Prijedlog osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vijeća ministara Republike Albanije o uzajamnom priznavanju vozačkih dozvola.

Kopirati
Drag cursor here to close