Efikasniji sustav

Vijeće ministara dalo više od 80 preporuka za ravnopravnost spolova u BiH

Vijesti / Flash | 29. 01. 2015. u 14:47 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo je danas na sjednici Izvješće Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice o stanju ravnopravnosti spolova u BiH za 2012. - 2014. godina, koje daje pregled stanja u ovoj oblasti i definira više od 80 preporuka za unapređenje ravnopravnosti spolova.

U Izvješću se, između ostalog, preporučuje da je potrebno uspostaviti efikasniji sustav zaštite žrtava nasilja u obitelji koji će osigurati da svi prijavljeni slučajevi obiteljskog i seksualnog nasilja nad ženama i djevojčicama budu efikasno istraženi, te da počinitelji budu procesuirani i osuđeni.

Konstatirano da je zastupljenost žena u parlamentima i na pozicijama donošenja odluka u izvršnoj vlasti na svim razinama niska.

Također, u Izvješću se preporučuje da je potrebno osigurati djelotvornu provedbu zakona o ravnopravnosti spolova s ciljem povećanja broja žena na rukovodećim položajima u izvršnoj vlasti i javnoj upravi.

Osim toga, posebno je važno promovirati sudjelovanje Romkinja i seoskih žena na rukovodećim položajima.

U oblastima rada, zapošljavanja i pristupa ekonomskim reformama preporučuje se usvajanje privremenih posebnih mjera s ciljem postizanja "de facto" jednakih mogućnosti za žene i muškarce na tržištu rada, uključujući ugrožene skupine žena i promociju ženskog poduzetništva.

Među preporukama su također i dalje jačanje institucionalne suradnje na regionalnoj i međunarodnoj razini u ovoj oblasti, te nastavak suradnje i koordinacije s nevladinim organizacijama radi provođenja zajedničkih projekata za podizanje svijesti o ravnopravnosti spolova, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close