Čović

Vijeće ministara BiH i Federalnu vladu izabrati paralelno

Vijesti / Flash | 10. 02. 2015. u 08:51 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović izjavio je da Vijeće ministara BiH i Vlada Federacije BiH treba da budu izabrani paralelno, ali da sve ovisi od dogovora sa koalicijskim partnerima DF-om i SDA.

Čović je rekao da će sa predstavnicima ove dvije stranke razgovarati danas ili najkasnije sutra.

"Nema razloga da to ne bude dogovoreno, jer se više nema što čekati. Očekujem da sjednemo i sve riješimo, jer čim je izabrano rukovodstvo FBiH, Predsjedništvo BiH potvrdilo je mandatara za Vijeće ministara BiH", rekao je Čović za Dnevni avaz.

On je potvrdio da HDZ BiH i dalje traži šest ministarskih mjesta u Vladi FBiH, ističući da je to minimum i ono od čega neće odustati.

"Uopće se ne zamaram kako to doživljavaju u DF-u, koji je rezerviran prema našim zahtjevima. Mi svoje znamo i to su mjesta koja nam pripadaju", rekao je Čović.

Ranije je priopćeno da HDZ BiH računa na ministarstva financija, prometa ili energetike, zdravstva, poljoprivrede, za braniteljska pitanja, kao i turizma i zaštitu okoline.

Osim federalnog premijera, dužnosti na koju preferira Fadil Novalić, SDA očekuje osam ministarstava, i to unutarnjih poslova, pravde, izbjeglih i raseljenih osoba, za boračka pitanja, kulture i sporta, prometa i razvoja poduzetništva i zanatstva.

DF traži ministarstvo energetike, turizma i zaštite okoline, obrazovanja i zdravstva, a mediji nagađaju da će dobiti samo resore energetike i turizma i zaštitu okoline.

Kopirati
Drag cursor here to close