uz korekcije

Vijeće ministara BiH donijelo Program rada za 2016. godinu

Vijesti / Flash | 09. 02. 2016. u 13:39 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine danas je na sjednici, uz korekcije, donijelo Program rada za 2016. godinu, koji je baziran na Srednjoročnom programu rada Vijeća ministara BiH.

U Program će biti ugrađen Akcijski plan za realizaciju prioriteta iz Izvještaja Europske komisije o Bosni i Hercegovini za 2015. godinu koji se odnose na Vijeće ministara.

Godišnji program rada sadrži Akcijski plan provođenja, pregled zakona i drugih propisa, međunarodnih ugovora kao i razvojno-investicionih projekata/programa, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Strateški ciljevi su utvrđeni na osnovu općih principa razvoja (integrirani rast, pametni rast, održivi rast, inkluzivni rast i upravljanje u funkciji rasta). Za svaki strateški cilj definirani su srednjoročni ciljevi u okviru kojih su programi i projekti.

U skladu s utvrđenim vanjskopolitičkim prioritetima Bosne i Hercegovine, Vijeće ministara će i u ovoj godini nastaviti aktivnosti koje daju doprinos ispunjavanju uvjeta za daljnji napredak u procesu približavanja EU i NATO integracionim procesima.

Planirane su i aktivnosti na unapređenju i jačanju sveukupnih odnosa sa susjednim i zemljama u regiji.

Programom rada planiran je nastavak rada na unapređenju regionalnih trgovinskih odnosa BiH u okviru preferencijalnih trgovinskih sporazuma - SSP, CEFTA i EFTA. Bit će nastavljeni pregovori u cilju stjecanja punopravnog članstva u WTO-u.

Kopirati
Drag cursor here to close