Reforme u BiH

Vigemark: Optimist sam, ali se treba fokusirati na ključna reformska pitanja

Vijesti / Flash | 19. 06. 2015. u 13:40 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šef Delegacije Europske unije (EU) u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH Lars Gunar Vigemark izjavio je danas u Banja Luci da ostaje optimist u vezi s procesom reformi u BiH i naglasio da se treba fokusirati na ključne stvari, koje su vrlo jasno navedene u zajedničkoj izjavi koju su svi bh. dužnosnici usvojili 23. veljače ove godine.

''U ovom trenutku je vrlo važno održati jedan zamah, koji je postignut u odnosima između EU u BiH. Što se tiče same reformske agende, odnosno programa, vrlo je važno da on kao takav odražava stavove i gledišta svih aktera koji su uključeni u proces, uključujući, naravno, i stavove Republike Srpske'', rekao je Vigemark nakon razgovora s premijerkom RS-a Željkom Cvijanović.

Upitan hoće li se u reformskoj agendi inzistirati na privatizaciji energetskog sektora, s obzirom na suprotan stav u RS-u, Vigemark je rekao da u nacrtima agende koji su njemu bili dostupni i koje je vidio nije bilo spomena privatizacije.

Naglasio je da se i u tom sektoru trebaju provesti određene reforme i da su toga svi svjesni, ali da ne bi prejudicirao sadržaj tih reformi.

Pozdravio je i opredjeljenje i odlučnost koje je pokazala Vlada RS-a kada je riječ o programu reformi.

Cvijanović je na pres-konferenciji nakon sastanka precizirala da je razgovarano o rješenjima i komentarima koje su ponudili Republika Srpska i Federacija BiH u vezi s reformskom agendom.

''Očekujem da ćemo u narednim tjednima imati tekst koji će biti takav da oni koji ga prihvaćaju mogu i zaista žele provesti ga'', rekla je ona.

Podsjetila je da je Vlada ranije prikupila komentare od ministarstava i u nekoliko navrata razmatrala taj radni materijal.

'' Želimo da taj dokument sadrži sva ona rješenja koja će biti provediva, a koja odražavaju ono što treba biti reformski put u pogledu socijalnih i ekonomskih zahtjeva i stabilizacije općih prilika, kao i svega onog što je potrebno da se provede na svim nivoima vlasti u okviru BiH'', rekla je Cvijanović.

Kopirati
Drag cursor here to close