Akcija Remorker

Vidošević izašao iz zatvora u Remetincu

Vijesti / Flash | 12. 04. 2014. u 12:09 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bivši čelnik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Nadan Vidošević danas je izašao iz zatvora u Remetincu gdje je proveo pet mjeseci nakon uhićenja u akciji Remorker.

Vidošević je iz zatvora pušten oko 13 sati, a ispred vrata kaznionice dočekao ga je odvjetnik Dražen Delač. Izazeći iz zatvorskog kruga Vidošević je kazao da je sretan i uzbuđen te da jedva čeka vidjeti obitelj i prijatelje.

Kazao je da mu je teško reći kako se nakon pet mjeseci osjeća na slobodi, ali da mu je u svakom slučaju drago. Nije želio komentirati optužbe protiv njega ističući da je sud jedino mjesto gdje se može
braniti čast i ugled.

Odgovarajući na novinarska pitanja Vidošević je kazao da je uvjeren kako će moći dokazati porijeklo svoje imovine. "To sam jedino siguran da mogu, a ovo sve drugo pustimo. Zar mislite da ijedan pojedinac može zaustaviti lavinu pokrenutu putem medija. Jedino se na sudu mogu iznositi svoji argumenti", rekao je Vidošević.

Vidošević pritvoren zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke

Za vrijedne umjetnine te stare knjige za koje se tijekom istrage otkrilo da su u njegovu vlasništvu Vidošević je kazao da "nisu grijeh". "To sve što mi govorite nije grijeh za to bi mi morali reći hvala," dodao je Vidošević.

"Kada se nađete na dnu otkrijete neke divne nove ljude koje niste poznavali. Koristim priliku pozdraviti ljude u Remetincu s jedne i s druge strane brave jer sam s njima proveo neke lijepe trenutke", poručio je Vidošević dodajući da se u zatvoru nije uspio sastati s bivšim premijerom Ivom Sanaderom, također zatvorenim zbog korupcije.

Kako je Vidošević ranije bio pritvoren zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke sutkinja zagrebačkog Županijskog suda Jadranka Mandušić izrekla mu je sigurnosnu mjeru zabrane kontaktiranja i uspostavljanja veze sa svjedocima koje Uskokovi istražitelji još nisu ispitali.

Sutkinja jučer nije prihvatila prijedlog Uskoka da se Vidoševću istražni zatvor produlji za još dva mjeseca ističući da novi svjedoci koje je Uskok predložio u proširenju istrage nisu odlučni da bi na bilo koji način utjecali na postupak. Što se tiče preostalih desetak ranije predloženih svjedoka sutkinja je ustvrdila da su već trebali biti ispitani.

Nekadašnjeg dugogodišnjeg čelnika HGK-a Uskok tereti da je organizirao kriminalnu skupinu radi izvlačenja 30-ak milijuna kuna iz te ustanove.

U posljednjem proširenju istrage poduzetnika, za kojega se nakon uhićenja doznalo da je i najveći hrvatski kolekcionar umjetnina, tereti se da je Komoru, upravo nabavljajući slike, oštetio za još 265 tisuća kuna. Prema pisanju medija, Vidošević je osumnjičen i da je oštetio tvrtku Kraš koja mu je za imanje u Gorskom kotaru nabavila bager vrijedan više od 230 tisuća kuna.

Akcija Remorker

Osim Vidoševića, najnoviji krug Uskokove istrage, prema tvrdnjama Jutarnjeg lista, obuhvatio je i predsjednika Udruženja hrvatskih trgovaca umjetninama Damira Grubića, vlasnika galerije Grubić, te njegovu suprugu Jasnu Mrakovčić Grubić, koje se tereti da su uz Vidoševića iz HGK izvlačili novac lažirajući kupnju umjetničkih slika.

U slučaju Kraš Uskok uz Vidoševića sumnjiči i njegovu savjetnicu za nekretnine Vesnu Rodić te potpredsjednicu Nadzornoga odbora Kraša Jadranku Ivčić, koje se brane sa slobode.

Akcija Remorker pokrenuta je nakon što je Igor Premilovac priznao da je preko njegove češke tvrtke Remorker, u dogovoru sa Zdenkom Peternel i marketinškim stručnjakom Davorom Komeričkim, fiktivnim ugovorima izvlačio novac iz HGK i potom ga u gotovini 'opranog' vraćao u Hrvatsku.

Vidoševića je s cijelim slučajem povezao Komerički, dok Peternel po tvrdnjama svoje obrane nikada nije svjedočila protiv bivšeg šefa. Izvlačenje milijunskih iznosa iz HGK jedan je od krakova afere Remorker dok drugi krak seže u Hrvatske autoceste, koje su se također našle pod Uskokovim istragom.

Istraga je naknadno u nekoliko navrata proširivana, među ostalim i na tvrtku Piramida čiji su čelnici nedavno priznali Uskokove optužbe te su sporazumno osuđeni na uvjetne kazne ili dobrotvorni rad te novčane kazne.

Kopirati
Drag cursor here to close