VIDEO | Rusija ''pušta'' BiH u EU
Lavrov i crnadak
OBJAVA: Petak, 19. svibnja 2017. 12:56
IZVOR: Bljesak.info | F
AUTOR: R.I.
VIDEO | Rusija pušta BiH u EU
0

Ministri su razgovarali i o drugim oblastima suradnje, a ministar Crnadak je posebno istaknuo značaj odluke Vlade Ruske Federacije da u školskoj 2016/2017 godini dodijeli 40 državnih stipendija studenima iz BiH

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak danas u ciparskoj prijestonici Nikoziji sastao s ministrom vanjskih poslova Ruske Federacije Sergejem Lavrovim.

Kako je priopćeno iz Ministarstva vanjskih poslova BiH, glavne teme sastanka su bile razvoj bilateralnih odnosa BiH i Ruske Federacije, s posebnim naglaskom na ekonomske odnose i vanjskotrgovinsku razmjenu, kao i na političku situaciju u Bosni i Hercegovini i u regiji zapadnog Balkana.

Tijekom razgovora, ministar Crnadak je istaknuo značaj podrške koju Ruska Federacija, koja je članica Vijeća za implementaciju mira, daje Daytonskom sporazumu i potrebi za postizanjem unutarnjeg dogovora u BiH.

Na sastanku je naglašeno da Ruska Federacija poštuje opredjeljenje BiH da se pridruži Europskoj uniji, te da cijeni odluku svih razina vlasti u Bosni i Hercegovini da se istovremeno razvijaju dobri odnosi s Ruskom Federacijom.

Ministri su zajednički konstatirali da najvažniji segment suradnje sljedećem razdoblju treba biti ekonomija i veća vanjskotrgovinska razmjena, te je konstatiran veliki značaj sastanka Međudržavne komisije za trgovinu i ekonomsku suradnju između Bosne i Hercegovine i Rusije, koji je nakon duže stanke održan 17. svibnja 2017. godine u Moskvi.

Ministar Crnadak se zahvalio ministru Lavrovu za potpisivanje Sporazuma o klirinškom dugu Ruske Federacije prema Bosni i Hercegovini, u iznosu od 125 milijuna dolara, jer je Bosna i Hercegovina jedina zemlja na prostoru bivše Jugoslavije kojoj će taj dug biti isplaćen u gotovom novcu.

Ministar Crnadak je također informirao ministra Lavrova da je procedura ratifikacije ovog sporazuma u institucijama Bosne i Hercegovine okončana.

Ministri su razgovarali i o drugim oblastima suradnje, a ministar Crnadak je posebno istaknuo značaj odluke Vlade Ruske Federacije da u školskoj 2016/2017 godini dodijeli 40 državnih stipendija studenima iz Bosne i Hercegovine.

Tijekom susreta, ministri Lavrov i Crnadak razgovarali su i o političkoj i sigurnosnoj situaciji u regiji zapadnog Balkana, te je potvrđeno da je Ruska Federacija izuzetno zainteresirana za dugoročnu stabilnost i prosperitet cijele regije, priopćeno je.

Komentari (0)
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.
 :)
 :(
 :P
 :D
 :O
 ;)
 8)
 8|
 ]:(
 :\
 :|(
 3:)
 O:)
 :-*
Ovaj članak mogu komentirati samo registrirani korisnici. Molimo prijavite se za komentiranje. Prijavu možete izvršiti i preko Facebook i Google servisa.
Molimo popunite polja i pošaljite komentar.