Koga briga

VIDEO | Prosjačenje u Mostaru: Zna se tko su 'gazde', ali se ne kažnjavaju

Vijesti / Flash | 24. 10. 2016. u 07:09 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Imamo čak i službene dopise gdje se jasno označavaju ljudi koji dovode djecu na raskrižja, ali zakonodavstvo, jednostavno, ne prati ono što se dešava na terenu", rekao je Tomislav Pupić, koordinator za nasilje i trgovinu ljudima Centra za socijalni rad Mostar.

Naime, Federalna televizija objavila je prilog o prosjačenju u Mostaru navodeći kako se čini da to ne brine nikoga u vlasti, jer su aktivnosti na suzbijanju iskorištavanja djece u svrhu zarade skoro neprimjetne.

Djeca na raskrsnicama i prometnim ulicama, ostavljena da bi pranjem vjetrobranskih stakala i prosjačenjem od prolaznika "izvukli" koji novčić, svakodnevna su slika Mostara. Da je u pitanju bespoštedno iskorištavanje djece zbog ostvarivanja nečijeg profita, potvrđuju i u Centru za socijalni rad.

"Jedna nam je djevojčica, kad smo je primili u prihvatnu stanicu, rekla kroz plač da će dobiti batine zato što nije donijela 20 maraka", navodi Pupić.

Do onih koji iza tog oblika organizovanog kriminala stoje teško je doći. Policija na terenu obično zatiče samo djecu, koju zakonski može samo nakratko zadržati u pritvoru.

"Nema druge institucije koja bi takvu djecu preuzela. Djeca, kao po nekom pravilu, uvijek kažu da ih nitko ne tjera na to", kaže glasnogovornik Vlade HNŽ-a Pero Pavlović.

No, ne čini se ništa čak i kada se otkriju osobe koje o djeci na ulicama 'skrbe'. U centru za socijalni rad tvrde – još nikad nije naplaćena niti jedna prekršajna kazna za prosjačenje.

Pokušalo je, navodi FTV, zakonodavstvo, odnosno Skupština Hercegovačko-neretvanske županije nešto učiniti. Prije tri mjeseca naložila je Vladi i svim njenim tijelima hitne i neodložne mjere za suzbijanje prosjačenja. Odgovor s pobrojanim aktivnostima trebao je stići nakon 60 dana.

"Očekujem da dostave pisani izvještaj Skupštini o tome što su uradili, ali prema onome što vidimo na ulicama očito je da nisu ništa uradili. I ovo nije prvi put da se zaključci Skupštine ignoriraju po bilo kojem pitanju", tvrdi zastupnik u Skupštini HNŽ-a Amer Zagorčić.

Kopirati
Drag cursor here to close