Bivši gradonačelnik

VIDEO | Oručević: Mostar je talac zahtjeva HDZ-a da se riješi hrvatsko pitanje

Vijesti / Flash | 01. 07. 2017. u 07:25 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U otvorenom razgovoru s urednicom Sanelom Prašović Gadžo na samom početku emisije ''Interview 20'' na BHT-u bivši gradonačelnik Mostara te direktor i osnivač Centra za mir i multietničku suradnju Mostar Safet Oručević govorio je o tome zašto SDA i HDZ ne pronalaze rješenje za provedbu odluke Ustavnog suda BiH.

''SDA i HDZ su se dogovorili, međutim taj dogovor je bio na štetu bošnjačkog naroda i probosanske opcije u Mostaru. Ljubo Bešlić je izabran 2014. godine za gradonačelnika sporazumom Sulejmana Tihića i Čolaka iz HDZ-a. Bez obzira što probosanske stranke imaju većinu, SDA i HDZ su dali mandat Ljubi Bešliću i to je trajalo četiri godine. Imali su jedan sporazum koji nije bio loš. U kojem se utvrdilo da će se tijekom te četiri godine ujediniti škole, vratiti gradski objekti gradu Mostaru, kao što je bio stadion, bazeni i da se uredi život u gradu. Pa se nekako taj sporazum mogao i progutati, da je to bila cijena što se dao mandat gospodinu Bešliću.

2008. godine SDA je uvjerljivo pobijedila, imala je 12 vijećnika, HDZ 8 vijećnika, probosanske stranke su imale također desetak svojih vijećnika. Dakle, nemaju te dvije stranke nikad monopol u gradu, imaju samo dogovor na štetu Mostara. Iako su pobijedili 2008. opet su mandat poklonili Ljubi Bešliću, to mi nikada neće biti jasno. I tek sam nedavno čuo odgovornog čovjeka iz SDA, koji kaže da su ih tada izdala dva-tri vijećnika iz SDA i glasovali za Ljubu Bešlića. Onda sam to usporedio s pričom iz Republike Srpske, koje su u RS-u zvali papci koji su prešli na stranu Dodika. U Mostaru se ne mogu zvati papci, mogu se zvati samo izdajnici. Oni su izdali probosansku ideju. Tada kao što znate dolazi do presude ustavnog suda, pet godina oni pregovaraju o nečemu što se može dogovoriti za jedan mjesec'', kazao je Oručević.

Na upit urednice Prašović Gadžo što misli da u ovom trenutku HDZ želi, Safet Oručević je kazao:

''Mostar je taoc njihovih zahtjeva da se riješi takozvano hrvatsko pitanje. Došlo je do jedne katastrofalne greške međunarodne zajednice koja je ukinula gradsko vijeće, a ostavila gradonačelnika. To je jedna farsa i to je jedna urota ili glupost. Ovo je kršenje Daytona i kršenje raznih dogovorenih pravila, ugovora, sporazuma, presuda Ustavnog suda. Međunarodna zajednica je jedan od krivaca za sveukupno stanje u BiH. Mislim da je krajnje vrijeme i alarm za bh. javnost, prvenstveno onim patriotskim strankama koje su branile BiH da što prije prekinu sve moguće svađe i sukobe na osnovnim pitanjima kada je BiH u pitanju, bosanskohercegovački patriotizam staviti u prvi plan. Rješavanje svih hrvatskih pitanja koja su bitna za sve Hrvate u BiH, a ne rješavanje hercegovačkog pitanja, odnosno HDZ-ovih zahtjeva za rješavanje hrvatskih pitanja. Ovdje su ravnopravni svi Hrvati i oni između sebe trebaju riješiti to pitanje, kako crkva tako i predstavnici drugih političkih stranaka iz svih predjela gdje žive Hrvati, da oni između sebe riješe kakvu žele BiH, žele li zajedničku BiH, žele li zaštiti prava svih Hvata ili žele zaštiti prava hercegovačkih Hrvata. To nije bošnjačko-hrvatsko pitanje, to je prvo njihovo pitanje, onda Bošnjaci sigurno neće i ne smiju podržati separatističke snage i ne treba im izaći u susret'', priča Oručević.

O tome zašto je sve stalo i zašto je Mostar postao grad slučaj:

''Mostar je postao grad slučaja onda kada su se te političke opcije posvađale. Poklonili su gradonačelnika, a u jednom trenutku su vjerojatno zažalili što su to uradili. Moram napomenuti, ne možete nikada okriviti jednu stranku, u svakoj postoje strukture koje su još pune mržnje i nerazumijevanja strategije stvaranja zajedničkih opcija i života u Mostaru, a imate one koji odlično razumiju i žele. Ovdje je bila lokalna vlast koja je jako inzistirala na tim podjelama, stvaranjem dvije općine, kao način uređenja, jer ne može se navodno drugačije. To je jedna tragedija Mostara zato što u tom zapadnom dijelu Mostara živi 10.000 ne-Hrvata, to je jedna multietnička zajednica, cijeli grad je najveća multietnička zajednica.''

Na upit urednice emisije ''Interview 20'' da prokomentira izjavu u kojoj je kazao da ako Mostaru krene loše da će se ponovno angažirati da pomogne Mostaru, Oručević je kazao:

''Bez obzira na koji način je predana vlast u Mostaru šutio sam, nisam se petljao. Prvi put sam progovorio o Mostaru kada sam čuo da žele u Mostaru napraviti dvije općine. Kada sam vidio Prijedlog da dolazi iz SDA onakav kao što je želio Dario Kordić, Ivan Bender, Marković, Šušak, Brajković. Kada sam vidio da SDA predlaže rješenje onda sam shvatio da nešto nije uredu. Ili su to najveći glupani ili su izdajnici. I to je rješenje palo. Ta opcija je umrla i zato sam se uključio.
Ja 10 godina radim za Mostar, branim Mostar, pa osam godina radim kao gradonačelnik, borim se, odlazim iz razloga koji sada nisu bitni. Onda 16 godina skupljam arhivu o svom gradu i skupim 50.000 dokumenata, desetine tisuća sati materijala, fotografije, ja to sve hoću ostaviti da baštinim svom gradu. Radeći na tim materijalima, i vraćajući se kroz sve tegobe kroz koje smo prošli ja vidim da su ovi građani heroji, vraćamo ljude gdje god žele i pružamo ruku mira. Tu arhivu kroz Centar za mir želim pokloniti svom gradu, a onda počinjem da se angažiram na novom poslu u Centru za mir. S obzirom da se gasi Haški sud, predmete preuzima tužiteljstvo, mi smo prebacujući preko ruka brojne papire SIS-a, HOS-a, KOS-a, AID-a, dakle sve je to kod nas. Mi smo došli do svih dokumentacija i onda smo u tim papirima otkrili ogroman broj imena ubojica, siledžija i zločinaca koji hodaju slobodno ulicama ovog grada i države BiH. Mi ćemo formirati odjel za provođenje tih zločinaca. Odjel koji će dokumetirati i predavati putem svojih odvjetnika Tužilteljstvu BiH za slučajeve koji su monstruozni, koje je čovjeku teško prepričati, to govorim o pojedinačnim zločinima''.

Safet Oručević je govorio i o tome ima li političke volje da se popravi stanje u Mostaru:

''Možemo biti zadovoljni s porukama vjerskih vođa koje viđamo vrlo često zajedno, pogotovo u Mostaru, od Radivoja, od vladike, od našeg novog muftije, jednog mladog, progresivnog muftije koji je i perjanica u borbi za zajednički život itd. Sad možemo kritizirati što se sve uradilo i zašto se uradilo i ta nesreća koja se dogodila, ona se dogodila, iza nas je, ali stvorena je neka platforma da možda popravimo ovo stanje i postoji već dovoljno političke volje za to. Ja je osjećam, da se pokušava to pitanje riješiti, i ostaje još ta tvrđava HDZ-a, odnosno Čovićeva politika.''

Na izravno pitanje urednice Prašović Gadžo zašto HDZ svojata Mostar, Oručević je kazao:

''To je najvažnije pitanje. Oni lažu svoje građane, oni su Mostar kao jednu općinu hrvatsku izgubili u Daytonu. Nisam ja nijednu općinu dao i njima su njihovi lideri potpisali da je Mostar multietnički, grad Srba, ostalih, Bošnjaka i Hrvata, pod jednakim brojem. Onda smo u jednom razdoblju imali šest općina po popisu 1991. godine gdje apsolutno su Bošnjaci i Srbi u zapadnom Mostaru imali više stolica od Hrvata. Pa je onda došao statut Paddy Ashdown isto po principima Daytona, 15 je maksimalni broj Hrvata, 15 Bošnjaka, četiri iz reda Srba, jedan iz reda ostalih, dakle apsolutno zaštićeni. Sada, ja pozivam da izađu na izbore, nikada više neće dobiti HDZ na poklon, bar ja mislim, nitko im neće dati gradonačelnika na poklon. Možda i ne smiju izaći na izbore, izgubit će ih. Dobit će ih probosanske stranke''.

Kopirati
Drag cursor here to close