RTRS

VIDEO | Novi dokumenti: Džaferović znao da će se dogoditi Vozuća

Vijesti / Flash | 25. 05. 2016. u 06:38 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nekadašnji ratni načelnik Centra službi sigurnosti Zenica i aktualni zastupnik SDA u Zastupničkom domu parlamenta BiH Šefik Džaferović bio je obaviješten o terorističkim aktivnostima pripadnicima zloglasnog odreda "El mudžahedin", o čemu govore dokumenti, izvještaji i telefonski transkripti, objavila je RTRS.

''Iz DŽaferovićevih zabilješki jasno se vidi da je njegova služba kroz operativno-obavještajnu operaciju "Kinšasa" stalno prisluškivala mudžahedine, vršila skrivene pretrese vozila, izdavala sredstva za uhođenje, te njihovo praćenje i nadziranje'', navodi RTRS i dodaje kako je prema tim zabilješkama Džaferović ''znao kako i kada će se dogoditi brutalna ubojstva zarobljenih srpskih vojnika u Vozući, egipatskih pripadnika UNPROFOR-a i pripadnika zapadnih humanitarnih organizacija''.

Operacijom "Kinšasa", navodi RTRS, zabilježena je stalna komunikacija zapovjednika mudžahedina Abu Malija s glavnim "sigurnjakom" odreda "El mudžahedin" Ajmanom Abdurahmanom, a u transkriptu jednog od njihovih razgovora o novačenju novih osoba u ovaj zloglasni odred navodi se da je u Tursku stiglo 50 Afganistanaca koji žele doći u BiH u taj odred.

''Po nalogu Alije Izetbegovića stvorena je nova vojno-obavještajna operacija "Vranduk" slična operaciji "Kinšasa", zahvaljujući kojoj su Džaferović i zapovjednik Trećeg korpusa Armije BiH Sakib Mahmuljin u potpunosti bili obavješteni o planovima mudžahedina o brutalnim ritualnim odsjecanjima glava srpskim vojnicima. Zahvaljujući ovoj operaciji Džaferović je sve vrijeme znao o planiranim ubojstvima i organizovanju snimanja tih ubojstava od 11. rujna do 14. prosinca 1995. godine'', navodi RTRS.

Dodaje se kako je u službenom dokumentu Armije BiH, vidljivo da je Džaferović obaviješten o premještanju deset pripadnika njegove Službe sigurnosti u odred "El mudžahedin" te da je značajan i dokument sudskog vještaka Medihe Brkić-Sevajdžić koji opisuje prvo iskopavanje srpskih žrtava na Ozrenu u kojem se navodi da nijedna od ekshumiranih žrtava nema glavu, a većini su odsječena tri prsta.

Podsjećamo, RTRS je ranije objavila dijelove dokumenata austrijske Službe za zaštitu ustavnog poretka u kojem je kao idejni tvorac terorističke mreže u BiH označen Mustafa Cerić, nekadašnji lider Islamske zajednice u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close