I što je ubila

VIDEO | Je li još živa reformska agenda

Vijesti / Flash | 22. 04. 2017. u 19:28 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Navršava se skoro dvije i pol godine od izbora u našoj zemlji, ali i od britansko-njemačke inicijative, koja je kasnije prerasla u najčešće spominjane riječi među vlastima u BiH - Reformsku agendu, objavila je Federalna televizija.

Naime, Federalna televizija istraživala je što je Agenda izrodila i je li još živa. Riječ smo dali parlamentarcima koji su krajem 2014. obećali da će provoditi ekonomske i socijalne reforme i to pred šefovima diplomacija Njemačke i Velike Britanije, koji su sve inicirali.

Kad je počela implementacija Reformske agende, bh. vlasti i predstavnici međunarodne zajednice najavljivali su gospodarski preporod. Točnije, procvat ekonomije, zapošljavanje i investicije.

''Dvije i pol godine su prošle, ne cvatu nam ruže, a oni koji su se obvezali na reforme različito interpretiraju rezultate u stilu kako nam je danas mnogo bolje. Jesmo li zaboravili agendu?'', pita FTV.

"Nismo je zaboravili. Ne slažem se da se ne vide efekti, onaj tko hoće da ih ne vidi on ih ne vidi", kaže Šefik Džaferović, predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH (SDA).

"Čini mi se da su je zaboravili oni koji čine vlast na nivou BiH, prije svega, zbog politikantskih odnosa i frustracije prema svojoj političkoj nemoći", ocjenjuje Staša Košarac, predsjedavajući Kluba zastupnika SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Ima i onih koji su naveli rezultate svog angažmana, ali i onih koji krive druge razine vlasti da im uskraćuje mogućnost da nešto urade za dobrobit građana.

"Ukinut je bijeli kruh na naš prijedlog, ukinute su naknade u komisijama za vrijeme radnog vremena. Sad predlažemo da se ukine suluda praksa da vozila pod pratnjom imaju prednost nad vozilima Hitne pomoći", napominje Damir Arnaut, zastupnik SBB-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Košarac tvrdi kako su institucije RS-a svoj dio obveza iz reformske agende implementirale.

Zastupnik SDP-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović kaže da Reformsku agendu vladajuće stranke izvrću u potpunu suprotnost.

"Suština Reformske agende je da se ide u rasterećenje gospodarstva", poručuje on.

FTV navodi kako od 2015. do danas imamo rezultate i procjenu dometa gromoglasno najavljenih reformi. Od 75 posto implementiranih mjera, osim smanjene nezaposlenosti za dva posto, zaduženost po glavi stanovnika veća je za čak 37 posto.

Usput, BiH je pala i na svim mogućim rang listama.Agenda je dala rezultate u nenajavljenom - povećanju uvoza. I sve ovo, mnogo detaljnije, stoji u izvještaju CCI-ja o Stanju nacije, koji mnogi nisu pročitali. Zato su, ali i zbog političke opcije i različite prognoze o provođenju reformi do kraja 2018.

Džaferović smatra da je to moguće, Košarac da nije jer, kako tvrdi, ne postoji vlast na razini BiH. Da ovaj rok za njezino provođenje nije realan - smatra i Bećirović.

''S obzirom na procjene i trenutnu političku situaciju koja nije nimalo obećavajuća, poznavatelji prilika tvrde da međunarodna mrkva - u ovom slučaju Agenda - u ovoj državi ne pali'', navodi FTV.

Kopirati
Drag cursor here to close