Prijeti pravni kaos

VIDEO | Izbor zastupnika u Dom naroda pred Ustavnim sudom BiH

Vijesti / Flash | 29. 09. 2016. u 18:13 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ustavni sud Bosne i Hercegovine u sljedećem razdoblju bavit će se izborom i sastavom zastupnika Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine. Jedna apelacija došla je pred ustavne suce, druga je poslana.

Na javnoj raspravi pred Ustavnim sudom BiH, Božo Ljubić, koji je bio u vrhu državne zakonodavne vlasti, rekao je da su odredbe Izbornog zakona pri popuni federalnog Doma naroda neustavne.

Njegova apelacija zasniva se na, ocjenjuje, lošem proporcionalnom izboru zastupnika, Hrvata, iz županijskih skupština.

Naveo je primjer s istoka zemlje, jedne od deset žuanija, one Bosansko-podrinjske.

"Gdje je prema popisu iz 1991. živjela 81 osoba hrvatske nacionalnosti, 2013. svega 24 osobe, a u Dom naroda daju jednog zastupnika, izaslanika, jednako kao i Posavska županija u kojoj živi preko 40.000 Hrvata", rekao je Ljubić.

Raspraviti nakon izbora

Protiv šire izmjene Izbornog zakona nemaju ništa iz Središnjeg izbornog povjerenstva, ali, jasni su, za to treba postojati politička volja.

"U posljednja tri ciklusa, u dva nije popunjen Klub Srba u Domu naroda Parlamenta Federacije, nismo imali svih 17 predstavnika jer nisu izabrani u županijske skupštine", objašnjava Suad Arnautović, član SIP-a.

Dok iz SIP-a pozivaju da se o tome raspravlja nakon lokalnih izbora, iz Banjaluke ne čekaju.

Uputili su apelaciju na adresu visokog sudskog tijela u Bosni i Hercegovini.

"U državnom Ustavnom sudu uskoro bi se moglo raspravljati o ocjeni ustavnosti zakona koje je donio entitetski, federalni Parlament od 2014. godine, zbog nepopunjenosti Kluba Srba u Domu naroda Federacije BiH", izvještava Boris Gagić.

Nepopunjenost Kluba Srba

U Savezu nezavisnih socijaldemokrata, ocjenjuju, nepopunjenost Kluba Srba onemogućava ih u pokretanju procedure vitalnog nacionalnog interesa. Pojedini federalni zakoni, tvrde, štetni su za Srbe u tom dijelu države.

"Činjenica da su zastupnici iz reda Srba pokušavali podići zaštitu vitalnog nacionalnog interesa 2015. godine i da je to odbijeno, tražimo od Ustavnog suda da sva ovo zakonsko rješenje stavi izvan snage", kaže Radovan Višković iz SNSD-a.

Iz Doma naroda ne mare jer, ističu, rade po federalnom Ustavu.

"Svi zakoni i sve odluke su donesene u skladu s Ustavom i poslovnikom, ne znam kakva će biti odluka, mi smo spremni za to", kaže Lidija Bradara, predsjedavajuća Doma naroda FBiH.

U Klubu Srba sjedi njih 13, od 17 koliko ih treba biti.

To ne bi trebalo utjecati na sposobnost ovog Kluba ili Doma naroda da obavljaju svoje funkcije, stav je OHR-a.

Na novinarsko pitanje, poručili su kako o ovome odlučuje državni Ustavni sud, no pozivaju stranke u Federaciji Bosne i Hercegovine da rade na rješenjima čime bi se popunila mjesta u svim klubovima tog Doma.


Kopirati
Drag cursor here to close