Posjeta Bruxellesu

VIDEO | Ivanić: Europska unija prvi put ozbiljno opredijeljena za BiH

Vijesti / BiH-EU | 21. 06. 2017. u 14:04 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izaslanstvo BiH, predvođena predsjedavajućim Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem, razgovaralo je danas u Briselu s Grupom prijatelja BiH u Europskom parlamentu, koje su informirali o unutarnjoj političkoj situaciji u BiH i stanju u regiji.

U izaslanstvu je, osim predsjedavajućeg Ivanića, i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

Ivanić je u obraćanju europskim parlamentarcima rekao da je zadovoljan činjenicom da je Europska unija prvi put ozbiljno opredijeljena za BiH i da to više nije samo formalna priča.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH naglasio je da je BiH potrebna Europa, budući da nije dobro da smo izolirani.

''U slučaju da BiH ostane izolirana, tada još više dolaze do izražaja tri suprotstavljena koncepta. U tom slučaju, takva, izolirana BiH ne bi bila atraktivna ni investitorima'', rekao je Ivanić.

On je objasnio da BiH mora da radi na promjeni imidža i da je bilo kakav napredak nemoguć bez ispunjavanja osnovnog preduvjeta - spremnosti na kompromis.

Ivanić je također rekao i da je aktualni saziv Predsjedništva BiH i na tom, ali i na drugim poljima, mogao uraditi mnogo više.

Naglasio je da su u nadolazećem razdoblju moguće dvije krupne i pozitivne stvari – stjecanje statusa kandidata BiH za EU i aktivacija Akcijskog plana za članstvo (MAP), ali bez razgovora o članstvu u NATO-u.

S obzirom na činjenicu da u vezi s tim pitanjem ne postoji suglasnost unutar BiH, predsjedavajući Predsjedništva BiH je rekao da će se tim poslom baviti neke druge generacije političara – priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Govoreći o situaciji u regiji, Ivanić rekao je da atmosfera u cjelini nije zadovoljavajuća.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić informirao je europske parlamentarce o aktivnostima izvršne vlasti na polju europskih i integracija u NATO, naglasivši da je iza nas najuspješnija godina u radu BiH na europskom polju.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić razgovarao je danas i s izvjestiteljem Europskog parlamenta za BiH Cristianom Dan Predom, kojeg je informirao o aktualnoj političkoj situaciji u BiH i pripremama odgovora na Upitnik Europske komisije.

Sugovornici su izrazili nadu da će, na obostrano zadovoljstvo, BiH ubrzati europski put, s posebnim naglaskom na postupak sticanja statusa kandidata.

Ivanić nastavlja radnu posjetu Bruxellesu, a za večeras je planiran sastanak s predsjednikom Europske pučke stranke (EPP) Josephom Daulom.

Predsjedavajući Ivanić će sutra sudjelovati na proširenom summitu EPP-a.

Tijekom dana Ivanić će se sastati s visokom predstavnicom za vanjsku i sigurnosnu politiku Europske unije Federicom Mogherini, predsjednikom Vijeća Europske unije Donaldom Tuskom, ministrom vanjskih poslova Kraljevine Belgije Didierom Reyndersom, a na marginama summita planiran je susret s europskim povjerenikom za proširenje Johannesom Hahnom i predsjednikom Europskog parlamenta Antoniom Tajanijem, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close