Glasovi

VIDEO | Bitka za Srebrenicu još traje

Vijesti / Flash | 02. 10. 2016. u 21:58 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zajednički kandidat srpskih stranaka za načelnika Općine Srebrenica Mladen Grujičić dobio je 4.351 glas ili za 2.441 glas više od bošnjačkog kandidata za načelnika Ćamila Durakovića koji je osvojio 1.910 glasova, prenio je Srni preliminarne rezultate izbora za načelnika ove općine predsjednik Općinskog izbornog povjerenstva Nermin Alivuković.

Dodao je kako je 14 birača glasovalo za Desnicu Radivojevića iako je on odustao od kandidature, ali se njegovo ime nalazilo na listićima, a 166 listića bilo je nevažećih od ukupno 6.551 glas birača koji su izašli na izbore na redovnim biračkim mjestima.

Grujičić je zahvalio biračima i najavio bolje dane i preokret za bolju budućnost ove općine.

Rekao je kako su izbori u Srebrenici protekli dostojanstveno, bez primjedbi, dok su malverzacije vršene u gradovima Federacije BiH gdje se glasovalo u odsustvu za ovu općinu i najavio sagledavanje zapisnika i eventualnu žalbu Središnjem izbornom povjerenstvu BiH.

"Izborna povjerenstva su ignorirala primjedbe naših promatrača u FBiH i uputit ćemo žalbu", istaknuo je Grujičić.

Grujičić je izrazio očekivanje da glasovi u odsustvu i putem pošte neće promijeniti ovaj rezultat na kraju, jer među tim glasačima ima i nekoliko stotina Srba čije glasove očekuje, a ne očekuje i stopostotnu izlaznost.

Bošnjački kandidat i dosadašnji načelnik Opžine Srebrenica Ćamil Duraković opet se uzda u glasove "u vrećama" i ističe da oko 3.300 birača glasa putem pošte i u odsustvu za Srebrenicu i da se nada da će to presuditi kao i prije četiri godine, jer je ovo, kako je on ocijenio "tijesan rezultat".

Duraković je zahvalio građanima za dostojanstveno držanje i demokratski i mirno sprovedene izbore.

O izborima u Srebrenici govorio je i predsjednik SDA i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović rekavši kako su ovaj put u ovom gradu imali ujedinjene sve srpske stranke, što do sada nije bio slučaj.

"Mi još uvijek mislimo da će to ostati u rukama Ćamila Durakovića", naglasio je Izetbegović.

Prema njegovim riječima, ovi rezultati su Savezu za promjene dobro upozorenje, da budu puno aktivniji u drugom poluvremenu ovog mandata.

Predsjednik RS-a i SNSD-a Milorad Dodik je rekao kako trenutno u Srebrenici prednost ima srpski kandidat za načelnika općine.

"Ne želim proglasiti pobjedu u Srebrenici. Oni koji su govorili da SNSD sa svojim kandidatom neće poštivati tragediju i žal drugog naroda itekako su pogriješili. Poštivat ćemo tragediju Bošnjaka u Srebrenici, ali ćemo jasno obilježavati i suosjećati sa srpskim žrtvama u ovom mjestu, a vjerujem da će naš načelnik imati u vidu činjenicu da se u Srebrenici dogodio ogroman zločin i da to nitko ne može osporiti", dodao je Dodik.

Kopirati
Drag cursor here to close