Kandidati s Balkana

Vesna Pusić protiv Jeremića u utrci za mjesto glavnog tajnika UN-a

Vijesti / Flash | 10. 04. 2014. u 12:56 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Nove demokratske stranke i bivši srbijanski predsjednik Boris Tadić opovrgnuo je u četvrtak tvrdnje u srbijanskom tisku da se želi kandidirati za glavnog tajnika Ujedinjenih naroda i da bi mogao biti u igri za budućeg prvog čovjeka UN-a.

"Izbori za glavnog tajnika dolaze tek za nekoliko godina, a oni koji sami sebe kandidiraju za to mjesto kroz medije definitivno nikad neće pobijediti", rekao je Tadić novinarima nakon razgovora s budućim srbijanskim premijerom Aleksandrom Vučićem o sastavu buduće vlade.

Tadić neće u utrku 

Tadić je odbacio mogućnost da bude protukandidat bivšem predsjedatelju Opće skupštine UN i svom donedavnom stranačkom kolegi Vuku Jeremiću, istaknuvši kako nije moguće da jedna država ima dva kandidata za glavnog tajnika.

"Večernje novosti" su u četvrtak objavile da bi izbor nasljednika Ban Ki-Moona na čelu svjetske organizacije mogao dodatno zategnuti odnose među susjedima na Balkanu, jer se, tvrdi list, Slovenija i Hrvatska planiraju upustiti u utrku za glavnog tajnika UN-a.

"Hoće li i Srbija imati svog kandidata odlučit će nova vlada, a Vuk Jeremić po povratku u Beograd nakon uspješnog predsjedanja OS UN, nije krio da bi želio nastaviti karijeru na čelu svjetske organizacije", piše list navodeći i ocjenu aktualnog šefa srbijanske diplomacije Ivana Mrkića da bi "Jeremić svakako bio odličan kandidat, s neobično bogatim životopisom".

Zagreb mrsi račune 

"Vjerujem da bi za Srbiju bilo dobro da njen predstavnik bude na čelu najvažnije međunarodne organizacije, koja okuplja sve suverene države na planetu", istaknuo je Mrkić.

List tvrdi da će Jeremiću konkurent najvjerojatnije biti bivši slovenski predsjednik Danilo Tuerk, hrvatska šefica diplomacije Vesna Pusić, slovački ministar vanjskih poslova Miroslav Lajčak i glavna tajnica UNESCO-a Bugarka Irina Bokova.

Po pisanju lista, "u diplomatskim krugovima tvrde kako Zagreb po svaku cijenu pokušava istaknuti kandidata koji bi mogao’pomrsiti račune’ Jeremiću, a izbor je pao na Pusić, jer do sada glavni tajnik nijednom nije bila žena".

Hrvatska šefica diplomacije Vesna Pusić kazala je, komentirajući nedavno medijska nagađanja o tome da bi i ona mogla biti kandidat za budućeg glavnog tajnika UN-a, kako je njezin posao sada u HNS-u, te u vladi i ministarstvu vanjskih poslova dodavši kako, iako je to običaj, nije sigurno da će novi glavni tajnik doći iz istočne Europe.

Fotelja tek 2017. 

Po njezinim riječima, mediji o tome nagađaju jer je malo kandidata iz te regije.

"Pretpostavljam da s obzirom na to da u istočnoj Europi, od zemalja koje dolaze u obzir, nema tako puno ljudi koji bi bilo dovoljno vidljivi, da se tako to pojavilo u medijima", rekla je.

Po ocjeni bivšeg veleposlanika u Parizu i profesora Fakulteta političkih znanosti Predraga Simića "imati svog čovjeka na čelu UN bio bi jackpot za Srbiju", a po njegovoj ocjeni Jeremić ima velike šanse, jer može računati na potporu dvije stalne članice Vijeća sigurnosti - Rusiju i Kinu, ali i veliki broj zemalja tzv. trećeg svijeta.

Novi glavni tajnik UN trebao bi preuzeti dužnost 1. siječnja 2017., a njegov mandat traje pet godina i može se jednom obnoviti.

Kopirati
Drag cursor here to close