Hrvatska

Velike mjere sigurnosti u Zagrebu: Hrvatska danas u znaku predsjedničke inauguracije

Vijesti / Flash | 15. 02. 2015. u 07:21 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na inauguraciju nove hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović danas dolazi devet predsjednika država, jedan premijer, četiri predsjednika parlamenta, šest ministara, odnosno ukupno 88 stranih delegacija, javlja reporter Anadolije.

Najviši politički uzvanici su članovi predsjedništva Bosne i Hercegovine, predsjednici Crne Gore, Slovenije, Makedonije, Albanije, Slovačke i Mađarske, te predsjednica Kosova. Na inauguraciju će doći i srbijanski premijer Aleksandar Vučić, dok je svoj dolazak ukrajinski predsjednik Petro Porošenko odgodio zbog teških zbivanja u toj zemlji.

Središnji događaj inauguracije je predsjedničin govor ili Poslanica Predsjednice Republike koji će trajati do 25 minuta i u kojem će nova predsjednica naglasiti, prema riječima njezinog prijelaznog tima, potrebu novog zajedništva, istog onog zajedništva na kojem je inzistirao prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman.

Poruka o novom zajedništvu bit će upućena prema Europi i prema jugoistoku Europe, posebno prema susjedima među kojima je Hrvatska svojevrsni lider na putu tih zemalja prema Europskoj uniji.

Govorit će i o problemima i želji za boljim životom u Hrvatskoj, bez ikakve političke pristranosti.

Kolinda Grabar Kitarović sama je intenzivno sudjelovala u kreiranju izgleda svoje inauguracije u kojoj će sudjelovati preko 400 osoba.

Program će činiti glazba i tekstovi iz hrvatske baštine s modernim aranžmanima, a voditelj programa inauguracije, koju će direktno prenositi Hrvatska radiotelevizija (HRT), bit će Oliver Mlakar.

Nova predsjednica će se Uspinjačom popeti na Gornji grad i prošetati do Crkve sv. Marka kroz redove povijesnih hrvatskih vojnih postrojbi.

Početak ceremonije inauguracije označit će pucanj Gričkog topa i zvona Crkve sv. Marka, točno u podne.

Na Gornjem gradu, oko Markovog trga, i u hotelu 'Westin' na snazi su visoke mjere policijskog osiguranja. Građani a akreditacijom će do 11 sati moći doći na Markov trg preko dva pravca: kroz Ćirilometodsku ulicu ili kroz Kamenita vrata.

Policija posebno regulira promet od aerodroma do Markovog trga, odnosno hotela 'Westin', jer je to ruta kretanja visoko štićenih osoba koje kroz jutro pristižu na inauguraciju.

Nakon završetka inauguracije, održat će se brojni diplomatski i bilateralni susreti visokorangiranih političkih dužnosnika, javlja Anadolija.

Kopirati
Drag cursor here to close