Sultanahmet

Deset mrtvih: Eksplozija u turističkom središtu Istanbula

Vijesti / Svijet | 12. 01. 2016. u 09:01 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U eksploziji je ubijeno najmanje deset ljudi, a 15 je ozlijeđeno u povijesnom kvartu Istanbula popularnom među turistima, priopćio je ured guvernera Istanbula.

Uzrok eksplozije u kvartu Sultanahmet je pod istragom, ali je državna televizija TRT javila da je napad izveo bombaš samoubojica. Vladin dužnosnik, koji je tražio da ostane anoniman u skladu s pravilima vlade, izjavio je kako se vjeruje da je eksplozija "povezana s terorizmom". Nije pružio dodatne detalje.

Eksplozija, koja se mogla čuti u nekoliko kvartova, dogodila se u parku u kome se nalazi povijesni obelisk, oko 25 metara od čuvene Plave džamije.

Privatna novinska agencija Dogan javila je da su najmanje šest Nijemaca, jedan Norvežanin i jedan Peruanac među ranjenim, a ministarstvo vanjskih poslova u Seulu priopćilo je novinarima putem tekstovne poruke da jedan Južnokorejac zadobio ozljedu prsta.

Policija je okružila kvart, zabranjujući ljudima pristup iz straha od druge eksplozije, a policijski helikopter nadlijetao je iznad mjesta napada, prenosi AP.

Sultanahmet je najpopularniji turistički kvart u Istanbulu i u njemu se nalaze palata Topkapi i muzej Aja Sofija.

Turski premijer Ahmet Davutoglu odmah je sazvao sigurnosni sastanak s ministrom unutarnjih poslova i ostalim dužnosnicima.

Kao i u prethodnim napadima, vlasti su zabranile medijima da prikazuju slike poginulih ili ranjenih ili da izvještavaju o bilo kakvim detaljima istrage.

Erdogan: Bombaš je iz Sirije

Turski predsjednik Tajip Erdogan tvrdi da je eksplozivnu napravu na središnjem trgu u Istanbulu aktivirao bombaš-samoubojica iz Sirije.
Erdogan je također potvrdio da se među mrtvima u današnjem napadu nalaze i strani državljani.

Velika eksplozija odjeknula je na Trgu Sultanahmet, pokraj tramvajske stanice i Plave džamije u povijesnoj jezgri Istanbula.

Policija je zapečatila područje koje inače vrvi turistima.

Očevidac je za agenciju Reuters rekao da su dijelovi tijela razbacani po trgu, a policijski dužnosnik potvrdio je tu izjavu, prenijela je Hina.

Zasad nema službenih izjava o uzroku eksplozije na povijesnom trgu, jednoj od vodećih turističkih atrakcija u Istanbulu, u četvrti blizu Aje Sofije i Plave džamije.

Policija vjeruje kako se radi o napadu bombaša-samoubojice.

Prve snimke s Twittera prikazuju zadimljeni trg i prevrnute automobile, među njima i policijski.

Kopirati
Drag cursor here to close