Nivo 'teško'

Velika Britanija: Podignuta razina upozorenja na mogućnost terorističkih napada

Vijesti / Flash | 29. 08. 2014. u 15:25 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Britanska državna tajnica za unutarnje poslove Theresa May izjavila je da je upozorenje na mogućnost terorističkih napada u toj zemlji podignuto sa nivoa "značajno" na nivo "teško", javlja Anadolu Agency (AA).

Novi nivo upozorenja na mogućnost terorističkih napada znači da postoji vrlo visoka vjerojatnoća da bi se napad mogao dogoditi. Inače, Velika Britanija ima pet nivoa upozorenja na opasnost od terorističkih napada, a nivo "teško" nalazi se samo jednu stepenicu ispod najvišeg.

May je izjavila kako, bez obzira na podignuti nivo uzbune, ne postoje obavještajni podaci koji govore da je napad "neizbježan".

Kazala je kako je odluku o podizanju nivoa upozorenja donio Zajednički centar za analizu terorističkih prijetnji i da je nivo upozorenja podignut kao odgovor na događaje u Iraku i Siriji.

Posljednja promjena nivoa upozorenja bila je 2011. godine kad je on smanjen na "značajan". Nakon terorističkog napada na londonski metro i gradske autobuse u srpnju 2005. godine Velika Britanija upozorenje na moguće terorističke napade drži na visokom nivou.

Kopirati
Drag cursor here to close