Davutoglu

Većina ubijenih u eksploziji u Istanbulu su Nijemci

Vijesti / Svijet | 12. 01. 2016. u 17:37 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Većina od 10 ljudi ubijenih u jutrošnjoj eksploziji u centru Istanbula su njemački državljani, rekao je turski premijer Ahmet Davutoglu njemačkoj kancelarki Angeli Merkel u telefonskom razgovoru, priopćili su izvori iz njegove kancelarije.

Davutoglu je rekao Merkel da će detalji tekuće istrage u vezi s tim samoubilačkim napadom, za koji se sumnjiči 28-godišnji sirijski bombaš, biti podijeljene s njemačkim dužnosnicima, prenosi agencija Reuters.

Jaka eksplozija uzdrmala je jutros turistički atraktivan istanbulski centralni trg Sultanahmet, u blizini Teodosijevog obeliska, a ured gradonačelnika Istanbula priopćio je da je tom prilikom ubijeno najmanje 10 i ranjeno 15 osoba.

Turski predsjednik Redep Tajip Erdogan izjavio je ranije danas da je sirijski bombaš-samoubojica odgovoran za jutrošnju eksploziju u povijesnoj turističkoj četvrti u Istanbulu u kojoj je ubijeno deset osoba, među kojima, kako je naveo, ima i Turaka i stranaca.

Istovremeno, potpredsjednik turske vlade Numan Kurtulmus izjavio je da je na osnovu analize raznijetih dijelova tijela identificiran osumnjičeni bombaš-samoubojica koji je jutros izazvao eksploziju u centru Istanbula, te da je riječ o 28-godišnjem Sirijcu. On je, na konferenciji za novinare u Ankari, rekao i da većinu žrtava čine strani državljani i da su dvije osobe, od 15 koliko ih je ranjeno, u teškom stanju, prenosi Reuters.

Dva visoka turska sigurnosna dužnosnika rekla su u međuvremenu britanskoj agenciji da postoji velika vjerojatnost da su ekstremisti Islamske države (IS) odgovorni za eksploziju u turistički atraktivnoj četvrti u centru Istanbula. Turske sigurnosne vlasti vjeruju da iza eksplozije stoji bombaš-samoubojica povezan s Islamskom državom, imajući u vidu da su se na meti napada našli turisti i civili u turističkoj oblasti, prenosi "Hurijet".

U jutrošnjoj eksploziji ranjeno je najmanje šest Nijemaca, jedan Norvežanin i jedan Peruanac, javila je turska novinska agencija Dogan. Njemačka je upozorila danas svoje građane da izbjegavaju gužve na atraktivnim turističkim lokacijama u Istanbulu, poslije današnje eksplozije.

Njemačko Ministarstvo vanjskih poslova upozorilo je na svojoj internet stranici da se nasilni sukobi i "teroristički napadi" očekuju širom Turske i pozvalo putnike da se uzdrže od sudjelovanja u demonstracijama i skupovima, naročito u velikim gradovima, prenosi agencija AP.

Kopirati
Drag cursor here to close