Anketa

Većina Turaka smatra da Gulen stoji iza pokušaja puča

Vijesti / Svijet | 26. 07. 2016. u 12:39 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Skoro dvije trećine Turaka smatra da je imam sa sjedištem u SAD-u Fethullah Gulan stoji iza neuspjelog pokušaja puča u Turskoj 15. srpnja, pokazala je u utorak anketa agencije Andy-Ar, podržavajući vladin stav.

Predsjednik Tayyip Erdogan tvrdi da Gulen, koji ima brojne sljedbenike u Turskoj, organizirao puč, već dugo optužujući svog bivšeg saveznika da je izgradio mrežu unutar vojske, policije, pravosuđa, javnih službi, obrazovanja i medija kako bi kontrolirao državu.

Turska želi od Sjedinjenih Država da izruče Gulena, dok Washington tvrdi da će učiniti to samo Ankara pruži jasne dokaze. Imam, koji živi u samonametnutom egzilu od 1999. tvrdi kako je moguće da je puč orkestrirao sam Erdogan.

Anketa Andy-Ara pokazala je da 64,4 posto ispitanika vjeruje da Gulen stoji iza pokušaja puča, dok 3,8 posto optužuje Sjedinjene Države, 3,6 posto strane sile a 2,2 posto predsjednika Tayyipa Erdogana, prenosi Reuters.

To bi moglo pomoći Erdoganu da konsolidira vlast. Njegovi kritičari strahuju da on koristi propali puč da vrši neselektivno gušenje nezadovoljstva.

Kopirati
Drag cursor here to close