Uzrok pomora ribe

Veća količina deterdženta zatrovala rijeku Radobolju

Vijesti / Flash | 03. 08. 2014. u 11:04 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Deterdžent je uzrok pomora ribe u rijeci Radobolji. Službenici Agencije za vodno područje Jadranskog sliva izvršili su analizu i dobili rezultate kojima su potvrdili uzrok zagađenja rijeke. Prema riječima predsjednika Udruženja ribolovaca Ive Božića, radi se o većim količinama deterdženta koji se izlio u ovu rijeku.

''Čim se dogodio pomor ribe, možemo zaključiti da su svojstva ovih tvari opasna'', kazao je Božić.

Podsjetimo kako su se u četvrtak, 24. srpnja, na površini rijeke Radobolje pojavili vidljivi tragovi pjene nepoznatog podrijetla. Nastao je pomor ribe koja je plutala po površini. Pripadnici Policijske uprave Mostar, vodoinspektori, službenici Agencije za vodno područje Jadranskog sliva te predstavnici Udruženja ribolovaca “Neretva 1933” uzeli su uzorke pjene i vode te su odneseni u laboratorij na ispitivanje.

''Šteta je velika i došlo je do pomora živog svijeta u rijeci Radobolji'', dodao je Božić. Svi čimbenici su uključeni u potragu kako bi se doznalo tko je krivac za ovu katastrofu.

Ovo su tek tehničke stvari koje su urađene i koje su nam riješile dvojbu što je uzrok pomora ribe. Sad treba pronaći i počinitelje. Trenutačno stanje Radobolje je dobro, voda je otišla nakon dva sata, a u prilog nam je išlo i vrijeme, jer su bile kiše nakon kojih je porastao vodostaj rijeke, pa se lakše iščistila. Ovo nije prvi put da se zatruje rijeka Radobolja a svjedoci smo da se ista stvar događa i na ostalim rijekama, posebno na Neretvi.

Veliki je problem nedostatak kolektora gdje sav otpad, počevši od bolnica, tvornica, kućanstava ide u Neretvu i Radobolju. Prava zaštita rijeka se ne nalazi u rukama građana koji trebaju voditi računa o bacanju smeća u rijeke, već u rukama nadležnih institucija i grada Mostara. Gradska uprava radi na pitanju izgradnje kolektora, izdvojili su i određeni dio financija, ali kad će biti završeni kolektori, to se još uvijek ne zna.

Kopirati
Drag cursor here to close