Dom naroda

Već zapinje: Zbog SNSD-a odgođena sjednica

Vijesti / Flash | 17. 03. 2015. u 09:46 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjednica Ustavnopravnog povjerenstva Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH danas je odgođena zbog nedolaska članova iz Kluba srpskih izaslanika - Sredoja Novića (SNSD) i Dragutina Rodića (DNS).

Predsjedatelj Povjerenstva Halid Genjac rekao je kako Povjerenstvo, prema poslovniku, ima kvorum, ali da je praksa da se zbog nedolaska izaslanika jednog naroda ona odloži.

"Želja nam je da se problemi koji su se pojavili riješe i da ovo povjerenstvo nastavi raditi u punom kapacitetu", rekao je Genjac.

Rekavši kako ne može predvidjeti što će se događati u sljedećem razdoblju Genjac je istaknuo kako će nastojati da se, prije sljedeće sjednice Ustavnopravnog povjerenstva, pronađe rješenje za ovu situaciju, prenosi Srna.

Feni je Genjac pak objavio kako je nedolazak ''očekivani prateći postupak''.

''Razlozi su isfabricirani. Kao što je i odlazak zastupnika SNSD-a sa Zastupničkog doma u zadnjih nekoliko sjednica, tako i ovaj najavljeni nedolazak na Dom naroda je zasnovan na isfabriciranim i, moglo bi se reći, čak i banalnim razlozima'', kazao je Genjac.

Po njegovim riječima, očigledno je sad da nisu problem ni ratni zločini, niti razlog za takva postupanja i takve opstrukcije može biti sastav zajedničkih komisija.

Iz SNSD-a jučer je priopćeno da njihova dva izaslanika neće sudjelovati u radu Doma naroda Parlamenta BiH sve dok se ne ispoštuju principi koji su do sada važili u formiranju zajedničkih povjerenstava Parlamentarne skupštine BiH.

Na sastanku predsjednika SNSD-a Milorada Dodika s užim rukovodstvom stranke, koji je održan jučer u Banja Luci, konstatirano je da je u procesu izbora organa Parlamenta BiH, posebno zajedničkih povjerenstava oba doma, nedopustivo umanjivanje značaja predstavnika SNSD-a na razini BiH, jer su postojeći poslovnici jasno definirali zastupljenost predstavnika opozicije u tim povjerenstvima.

''Smatramo nedopustivim i neodgovornim od SDS-a da se u ime Republike Srpske u zajedničko povjerenstvo za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije BiH predloži i izabere zastupnik SDA Sadik Ahmetović, a eliminira zastupnik SNSD-a", dodaje se u priopćenju.

Zaključeno je da je neprihvatljiva politika jačanja institucija BiH na štetu Republike Srpske, koju je prihvatio SDS, a koju niz godina planira i provodi SDA, što je, kako se navodi, postalo očigledno izborom Mladena Ivanića bošnjačkim glasovima u Srpskoj, kao i izborom Ognjena Tadića za člana Kolegija Doma naroda sa samo jednim glasom ZA od izaslanika iz reda srpskog naroda.

Kopirati
Drag cursor here to close