Pokloni se na svoj način

Vareš: Ničiji spomenik – kampanja ili put ka pomirenju?

Vijesti / Flash | 25. 10. 2016. u 11:19 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Žrtve i političari na području Vareša podijeljeni su kada je u pitanju nedavno izgrađenog spomen-obilježja stradalima te općine. Dok jedni smatraju da spomenik može doprinijeti integraciji države i njime se odati počast svim stradalima, drugi ističu da ga treba izmjestiti jer nije prošao ni neophodnu zakonsku proceduru.

Na trgu ispred zgrade Općine Vareš, u obliku stupa, bez religijskih i nacionalnih oznaka, nalazi se spomenik na kojem piše: “Pokloni se na svoj način.”

Bivši načelnik Općine Avdija Kovačević kaže da je spomenik izgrađen za sve, a ne za jednu nacionalnu grupu, i da za cilj ima integraciju države.

''Ovo je jedan od modaliteta kako se mogu prevladati nesuglasice i, smatram, jedan od najboljih mogućih puteva kako i na koji način da u budućnost uđemo neopterećeni prošlošću. Međutim, mi ne smijemo zaboraviti - tko može da halali neka halali, ali nema nitko pravo da zaboravi, jer svaki zaborav se plaća novim žrtvama'', naglašava Kovačević koji je načelničku poziciju obavljao ispred Stranke demokratske akcije.

Novoizabrani načelnik Vareša Zdravko Marošević (HDZ BiH) smatra da ideja za spomenik nije dobra i da nije provedena procedura za njegovo podizanje.

Pojašnjava da je Kovačević podigao spomenik u vrijeme predizborne kampanje i sam izabrao mjesto gdje će biti postavljen a nije imao suglasnost udruženja žrtava i Općinskog vijeća.

''Posebno je negativno ovo mjesto pred Općinom, gdje ne može biti nikakav spomenik, ne može se dobiti suglasnost, i jednostavno takvo je raspoloženje građana da svi okreću glavu. Ne znam što mu je bila namjera. Kada dođem na čelo Općine, ja ću provesti proceduru, tražiti mišljenje udruga žrtava, jer oni jedini imaju pravo to reći, a Općinsko vijeće će dati urbanističko mišljenje o tome gdje se može premjestiti'', dodaje Marošević, koji je obavljao dužnost predsjednika Općinskog vijeća.

Kovačević odgovara da za novog načelnika nisu problem procedure, već što se na spomeniku nalazi grb Bosne i Hercegovine. Prema Kovačeviću, izgradnja jednog ovakvog spomenika u jednom gradu u BiH je “kozmički iskorak”, prenosi BIRN.

Predstavnici hrvatskih i bošnjačkih udruženja žrtava iz Vareša potvrđuju da nisu konsultirani u vezi s izgradnjom spomenika.

Zlatko Prkić iz Hrvatske udruge logoraša Vareš kaže da njemu izgrađeni stub “uopće ne liči na spomenik” te dodaje kako je čuo da su “svi narodi koji žive u Varešu nezadovoljni ovakvim načinom postavljanja spomenika”.

S druge strane, predsjednik Udruženja logoraša “23. oktobar” Muris Arapović kaže da iako nije konsultiran, može prihvatiti ovaj spomenik jer je “za suživot i za sve žrtve”.

''Nemam ništa protiv spomenika. Jedino imam protiv mjesta. Meni se osobno ne sviđa, ali, dobro, ukusi su različiti'', ističe Arapović.

BIRN navodi kako je izgradnja spomenika u BiH godinama izvor tenzija koje se stvaraju jer lokalne vlasti nekim građanima dopuštaju podizanje spomen-obilježja za žrtve proteklog rata, a nekima zabranjuju.

''S druge strane, postoje i spomenici koji su izgrađeni bez dozvole, dok na državnoj i na razini Federacije BiH ne postoji zakon koji bi regulirao izgradnju spomenika'', prenosi BIRN.

Kopirati
Drag cursor here to close