Zastupnički dom

Usvojene izmjene Zakona: Pojačava se kontrola financiranja stranaka

Vijesti / Flash | 19. 04. 2016. u 14:34 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povjerenstvo za financije i proračun Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH podržalo je principe Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o financiranju političkih stranaka, koji je utvrdila Interresorna radna grupa za izmjenu izbornog zakonodavstva, a u proceduru uputili zastupnici Borjana Krišto, Hazim Rančić i Lazar Prodanović.

Prodanović je članovima Povjerenstva kazao da su izmjene rađene u skladu s preporukama GRECO-a (Grupa država za borbu protiv korupcije Vijeća Europe).

''Bilo je ukupno devet preporuka GRECO-a radi transparentnosti financiranja političkih stranaka, dakle ukupno financiranje i dominantno vezano za financijsku kontrolu izbornih kampanja. Ovi amandmani su konsenzusom podržani od svih članova Interresorne radne grupe i uspjeli smo ugraditi šest preporuka'', kazao je Prodanović.

Smatra da će implementacija ovih šest preporuka biti pozitivan znak za pozitivno mišljenje GRECO-a kad je u pitanju transparentnost financiranja i financijske kontrole poslovanja političkih stranaka u BiH, kako u redovnim aktivnostima, tako i u izbornim procesima.

Prodanović je kazao da nije nemoguće da predloženi zakon bude razmatran u oba čitanja na sjednici Zatupničkog doma zakazanoj za 27. travanj, s obzirom na to da raspisivanje lokalnih izbora u BiH treba da biti 4. svibnja.

Prijedlog ovog zakona zasniva se na principu efikasne kontrole i transparentnosti financiranja političkih stranaka kao jedan od najboljih načina za prevenciju i borbu protiv korupcije.

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o financiranju političkih stranaka Zatupničkom domu u proceduru kao ovlašteni predlagači dostavili su zastupnici Borjana Krišto, Hazim Rančić i Lazar Prodanović, koji su bili i članovi Interresorne radne grupe.

Povjerenstvo za financije i proračun usvojilo je Izvještaj o radu Vijeća ministara BiH za 2015. godinu u dijelu nadležnosti ovoga Povjerenstva.. Usvojeni su izvještaji o radu: Ministarstva financija i trezora BiH, Uprave za neizravno oporezivanje BiH i Agencije za javne nabavke BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close