Naguravanja

Usvojen prijedlog zakona: Prosvjednici probili ogradu

Vijesti / Flash | 30. 07. 2015. u 13:20 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prosvjednici okupljeni ispred Parlamenta Federacije BiH prošli su kroz zaštitnu ogradu oko zgrade, u pokušaju da uđu i prekinu sjednicu Doma naroda tog parlamenta, koji je u međuvremenu usvojio Prijedlog Zakona o radu.

Nakon što su prosvjednici probiti kordon policije pri pokušaju da uđu u zgradu Parlamenta Federacije BiH, osiguranje je pojačala specijalna jedinica Federalne uprave policije.

Prosvjednici su, kako je izvijestila Fena, uspjeli probiti ogradu, ali ne i proći pored policijskih službenika.

Prema nekim izvještajima, tijekom izgreda, jedan je prosvjednik ozlijeđen, a njega je policija unijela u zgradu. 

Pripadnika specijalne policije ima i u zgradi. Fena navodi kako novinare koji su u objektu neprestano upozoravaju pripadnici parlamentarnih sigurnosnih službi da se ne kreću isuviše već da se odluče da li će da siđu prema prostoru u prizemlju, ka parlamentarnoj sali u kojoj su do pauze pratili sjednicu ili će, pak, izaći iz zgrade.

Ne pomažu odgovori novinara da po prirodi posla moraju pratiti cijelu situaciju i da je to bez kretanja nemoguće. 

Situacija je trenutno mirna, a prosvjednici podižu transparente i uzvikuju, izražavajući nezadovoljstvo zbog Prijedloga Zakona o radu.

Prethodno je predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović obavijestio okupljene da je Prijedlog zakona o radu FBiH uvršten na dnevni red sjednice Doma naroda Federalnog parlamenta što je izazvalo nezadovoljstvo kod okupljenih.

Iz zgrada Parlamenta FBiH izašli su izaslanici opozicijskih stranaka (SDP-a, SBB-a, DF-a i Naše stranke) koji su napustili sjednicu nakon što je na dnevni red uvršten Prijedlog zakona o radu, a prosvjednici su to pozdravili pljeskom.

''Ispred zgrade Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu u ovom trenutku je na prosvjednima blizu 15.000 ljudi'', izjavio je tijekom izvanredne sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH u Sarajevu predsjednik sindikata rudara Sinan Husić.

''Savez samostalnih sindikata BiH sve teže može kontrolirati situaciju napolju'', rekao je Husić.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSSBiH) Ismet Bajramović poručio je okupljenima na prosvjedima ispred zgrade Parlamenta protiv Zakona o radu da zastupnici stranaka na vlasti u Domu naroda Federalnog parlamenta ignoriraju njihova upozorenja i naglasio da Zakon o radu ne smije biti usvojen.

Dodao je da ima "dobar dijalog s komandantom Specijalne policije" koja osigurava zgradu Parlamenata FBiH i da radnička klasa nije nikada rušila tu zgradu koju je sama izgradila pa da tako neće biti ni ovaj put.

U organizaciji Saveza samostalnih sindikata u Sarajevu se danas okupilo oko 15.000 prosvjednika, koji se protive novom Zakonu o radu. 

Kopirati
Drag cursor here to close