O zahtjevu iz RS-a

Ustavni sud idući tjedan odlučuje hoće li BiH imati vlast

Vijesti / Flash | 14. 01. 2017. u 12:40 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Idućeg tjedna, 19. i 20. siječnja, zakazana je 102. plenarna sjednica Ustavnog suda BiH na kojoj će raspravljati i o zahtjevu 30 zastupnika Narodne skupštine Republike Srpske za ocjenu usuglašenosti "svih zakona i ostalih općih pravnih akata koje je donio Parlament Federacije BiH od svoga konstituiranja poslije izbora 2014. godine", piše Večernji list.

Riječ je o zahtjevu koji je, kao odgovor bošnjačkim političarima, inicirao predsjednik RS-a Milorad Dodik nakon što je Ustavni sud BiH, po žalbi člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, proglasio 9. siječnja kao Dan RS-a neustavnim.

Zahtjev iz RS-a podnesen je zbog činjenice da Dom naroda Parlamenta FBiH nije konstituiran u skladu s Ustavom FBiH, kao i zbog toga što u njemu nije zastupljeno 17 Srba, što je predstavljalo ustavnu obvezu. Milorad Dodik nada se kako će Ustavni sud BiH prihvatiti zahtjev, a prema svim procjenama, do takve odluke moglo bi doći s obzirom na to da Parlament Federacije BiH stvarno nije konstituiran u skladu s Ustavom FBiH.

Kako piše Večernji list, predsjednik Kluba izaslanika srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH Slaviša Šućur prije izvjesnog vremena rekao je kako su svi političari u entitetu bili svjesni tog problema te da oporba nije željela pokretati pitanje ustavnosti i time stvarati probleme. Ustavni sud FBiH je u ranijoj odluci, kojom je odbacio zahtjev Kluba Srba vezano uz Zakon o državnoj službi FBiH, jasno dao do znanja vlastima u FBiH da je njihovo tumačenje suprotno svim tumačenjima koja je davao visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH i po kojima je funkcionirao Dom naroda Parlamenta FBiH i klubovi unutar njega, a to je da su mjerodavne većine od izabranih izaslanika.

Ustavni sud FBiH smatra kako to nije tako, nego da je Ustav FBiH jasno definirao kako broj izaslanika u svakom od klubova naroda mora biti po 17 i da saziv Doma naroda FBiH mora imati 58 izaslanika. Inače, Klub Srba u ovom sazivu Doma naroda Parlamenta FBiH ima 13 izaslanika, zbog čega se postavlja pitanje ima li ovaj Dom uopće pravo odlučivati.

Ako Ustavni sud BiH utvrdi kako zakoni i ostali pravni akti koje je donio Parlament FBiH nisu ustavni, postoji realna opasnost od krize jer se dovodi u pitanje cijeli lanac, od predsjednika, potpredsjednika i Vlade FBiH, kao i svi zakoni doneseni od 2014. godine, što vodi u novu političku krizu.

Kopirati
Drag cursor here to close