Nacionalni interes

Ustavni sud dao zeleno svjetlo referendumu u Srpskoj

Vijesti / Flash | 09. 09. 2015. u 12:49 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ustavni sud Republike Srpske (RS) odbacio je danas veto Bošnjaka na odluku Narodne skupštine o raspisivanju referenduma u tom bh. entitetu o radu Suda i Tužilaštva BiH. To znači da odluka o referendumu u RS-u o radu bh. pravosudnih institucija može stupiti na snagu.

Nakon sjednice Vijeća za zaštitu vitalnog interesa pri Ustavnom sudu RS-a rečeno je kako nema povrede vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda u vezi s odlukom o raspisivanju republičkog referenduma.

Bez nacionalnog predznaka 

Vijeće je, kako se navodi, u skladu s Ustavom i Zakonom utvrđenim nadležnostima, donijelo odluku kojom je utvrđeno da Odlukom Narodne skupštine Republike Srpske o raspisivanju republičkog referenduma, nije povrijeđen vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda.

Odlučujući o zahtjevu, polazeći od odredaba Ustava Republike Srpske, odredaba Odluke o raspisivanju republičkog referenduma te uzimajući u obzir navode Kluba izaslanika bošnjačkog naroda, Vijeće je ocijenilo da osporenom odlukom nisu povrijeđena prava iz okvira zaštite vitalnog nacionalnog interesa bilo kojeg konstitutivnog naroda, pa tako ni bošnjačkog.

Odluka nema nacionalni predznak, već se, nezavisno od njihove nacionalne pripadnosti, podjednako odnosi na sve građane, koji slobodno disponiraju svojim pravom da sudjeluju na referendumu. Također, prema ocjeni Vijeća, Klub izaslanika bošnjačkog naroda, navodeći razloge zbog kojih smatra da se Odlukom o raspisivanju republičkog referenduma povrjeđuje vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda, u suštini, iznosi pretpostavke o mogućim zloupotrebama iste, što ne može biti predmet ocjene u ovom postupku.

Prekoračenje nadležnosti

Isto tako, navodi kojima se ukazuje na prekoračenje nadležnosti zakonodavnog organa, mogućnost ugrožavanja jednakopravnosti građana, a nezavisno od njihove nacionalne pripadnosti, te na potencijalnu nemogućnost krivičnog gonjenja i procesuiranja u predmetima ratnih zločina počinjenim nad pripadnicima bošnjačkog i drugih naroda u BiH, i slično, ne mogu biti predmet ocjene u postupku pred ovim vijećem, već eventualno, u postupku apstraktne ocjene ustavnosti u Ustavnom sudu Republike Srpske.

''Nadalje, zahtjev za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa Vijeće može ocjenjivati samo u odnosu na odredbe Ustava Republike Srpske kojima su definirani vitalni nacionalni interesi konstitutivnih naroda, kao i postupak pred ovim vijećem za njegovu zaštitu, te, stoga, pozivanje podnosioca zahtjeva na praksu Ustavnog suda Bosne i Hercegovine nije od značaja za odlučivanje u ovom predmetu'', priopćeno je iz Ustavnog suda RS-a.

Šef Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a Mujo Hadžiomerović izjavio je Feni da u tom klubu nisu iznenađeni odlukom Ustavnog suda RS-a.

''To je još jedna potvrda da pravosuđe u RS-u nije neovisno i da politika ima utjecaja na odluke'', rekao je Hadžiomerović u izjavi Feni.

Potvrdio je će bošnjački predstavnici vlasti u BiH koristiti sve pravne mogućnosti osporavanja odluke o referendumu u RS-u uključujući i apelaciju Ustavnom sudu BiH.

Odluka ide na viši sud

Dopredsjednik Narodne skupštine RS-a Senad Bratić potvrdio je danas da će ovlašteni bošnjački predstavnici vlasti podnijeti apelaciju Ustavnom sudu BiH kojom bi se osporila odluka o referendumu u RS-u o bh. pravosuđu. 

Dopredsjednik RS-a, Ramiz Salkić, izjavio je kako nije iznenađen odlukom Ustavnog suda RS-a koji je danas potvrdio skupštinsku odluku o referendumu u RS-u o pravosuđu u BiH, jer nadležno vijeće tog suda radi po nezakonitom poslovniku.

''Ustavni sud RS-a je odlučio onako kako se od njega tražilo i što su se dogovorili njihovi politički mentori. Mi se nismo nadali ničemu drugom od tog suda. S obzirom na to da taj sud u proceduri zaštite vitalnog nacionalnog interesa radi po Poslovniku koji je suprotan zakonu o Ustavnom sudu RS-a i ustavu tog bh. entiteta'', rekao je Salkić i dodao kako stoga ova odluka nije iznenađujuća. 

Podsjećamo, Klub izaslanika bošnjačkog naroda u Vijeću naroda Republike Srpske podnio je Vijeću Ustavnog suda RS-a zahtjev za utvrđivanje povrede vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda u vezi s osporenom odlukom o raspisivanju referenduma.

Klub Bošnjaka naveo je u svom zahtjevu da se povreda vitalnog interesa ovoga naroda očituje, između ostalog, u tome što se predmetnom odlukom osporavaju državne pravosudne institucije čime se dovodi u pitanje procesuiranje najtežih oblika ratnih zločina počinjenih nad bošnjačkim i drugim narodima.

Kopirati
Drag cursor here to close