Istraga

USKOK istražuje 11 djelatnika MUP-a i Ravnateljstva policije

Vijesti / Flash | 18. 08. 2015. u 19:15 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 USKOK je, na temelju kaznene prijave PNUSKOK-a, donio rješenje o provođenju istrage protiv jedanaestero hrvatskih državljana zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela trgovanja utjecajem, zlouporabe položaja i ovlasti te poticanja na trgovanje utjecajem i zlouporabu položaja i ovlasti, odnosno da nisu sankcionirali utvrđene prekršaje u prometu i pristali su da se oni ne sankcioniraju.

Kako se navodi na internetskim stranicama USKOK-a, riječ je o hrvatskim državljanima rođenima 1966., 1973., 1972., 1969., 1986., 1980., 1982., 1988., 1980., 1965. i 1964. godine.

Neslužbeno se pak doznaje kako je riječ o šestorici policajaca od kojih su trojica visokopozicionirani u MUP-u i Ravnateljstvu policije te da je osumnjičeno još pet osoba, uglavnom vozača.

Protiv svih 11-ero osumnjičenika, USKOK je u ponedjeljak donio rješenje o provođenju istrage.

Na meti istražitelja, tako su se, prema neslužbenim informacijama, od visokopozicioniranih u MUP-u i Ravnateljstvu policije našli Goran Batur, voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa, Uprave policije MUP-a, Rudolf Tadić, v.d. voditelja Službe mobilne jedinice prometne policije MUP-a, te Mario Devčić, načelnik II. postaje prometne policije Zagreb.

Njih trojicu USKOK sumnjiči da su koristeći svoj položaj visokopozicioniranih policajca od svojih podređenih tražili da postupaju suprotno Zakonu, odnosno da ne sankcioniraju utvrđene prekršaje u prometu, na što su oni i pristali, ističe DORH na svojim stranicama.

Kao najzanimljiviju intervenciju DORH navodi situaciju u korist prometnih prekršitelja koja se dogodila 27. siječnja ove godine nakon što je jedan od osumnjičenih policajaca zaustavio vozilo kojim je upravljao sin jednog od osumnjičenih vozača. Kada je ustanovljeno da je mladić napravio prometni prekršaj, njegov je otac nazvao prometnog policajca zatraživši ga da mu ne sankcionira sina. Policajac ga je poslušao, zbog čega su se i on i mladićev otac sada našli na meti USKOK-ovih istražitelja.

USKOK istražuje i jesu li policajci za svoje 'usluge' uzimali i novac.

Kopirati
Drag cursor here to close