Izbori

Urugvaj ostaje bez Mujice: Tko će na čelo američke Švicarske?

Vijesti / Flash | 24. 10. 2014. u 09:41 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dva milijuna Urugvajaca s pravom glasa u nedjelju biraju predsjednika i parlament u neizvjesnoj, ali zato važnoj utrci između ljevice i desnice jer Urugvaj, jedna od najmanjih država u regiji, ali najliberalnija, ima velik utjecaj na tržišta i gospodarstvo.

U državi od 3,5 milijuna ljudi, koju su početkom 20. stoljeća nazivali "američkom Švicarskom", u predizbornim anketama vodi vladajuća Široka fronta. Ta je stranka izbornom pobjedom 2004., kada su cijelom Latinskom Amerikom zapuhali vjetrovi ljevice, slomila 150 godina dugo dvostranačje u kojem su se na vlasti smjenjivale stranke "colorado" (liberali) i "blancos" (konzervativci), s epizodom užasne diktature od 1973. do 1985. godine.

Dva mandata Mujice

Gradonačelnik Montevidea Tabare Vasquez (lijevi centar) tada je postao prvi predsjednik s ljevice. Danas se Tabare Vasquez ponovno natječe jer se jedan od medijski najeksponiranijih i najosebujnijih predsjednika u svijetu, bivši gerilac Jose Mujica, zaslužan za niz reformi, ne može kandidirati jer ustav ne dopušta dva uzastopna mandata.

Međutim, Vazquez koji je prvi mandat završio s najvišom stopom popularnosti u povijesti, danas je 74-godišnjak i vlada percepcija da je umoran i potrošen političar. Ankete mu ipak predviđaju oko 40 posto glasova. U kampanji je isticao važne reforme koje je provela njegova stranka kao što je utrostručenje novca za javne škole, osiguran prijenosni računar za svakog učenika i nastavnika, što je odjeknulo u svijetu i pomoglo smanjiti društvenoekonomske nejednakosti.

Luis Alberto Lacalle Pou (41), kandidat Nacionalne stranke (PN, desni centar), advokat školovan u privatnim školama, pragmatik okružen tehnokratima i generaciju mlađi od Vasqueza, plijeni odlučnošću. Ankete mu predviđaju 30-ak posto glasova. U kampanji se izjasnio da je protiv državne proizvodnje i prodaje marihuane koja bi trebala postati važan izvor prihoda zemlje. Na gospodarskom planu Lacalle želi ojačati veze s Argentinom. Poručuje da je Urugvaj taoc saveza MERCOSUR i da se komercijalno izolirao u dva predsjednička mandata ljevice. Želi stoga ojačati veze sa Sjedinjenim Državama, Peruom i Kolumbijom koje su potpisnice Sporazuma o slobodnoj trgovini sa SAD-om.

Američki savjetnici

Pedro Bordaberry, kandidat stranke Colorado najkonzervativniji je od trojice. Tom sinu bivšeg diktatora Juana Marije ankete daju od 11 do 15 posto glasova. Obećava temeljitu reformu obrazovanja i decentralizaciju vlade. Poput svojih protukandidata i Bordaberry je temu sigurnosti stavio u samo središte kampanje, a za savjetnike angažirao ljude koji su radili s Bilom Clintonom i Barackom Obamom. Iako se ne očekuje da bi Bordaberry mogao ući u drugi krug, predviđen 30. novembra, njegovi glasovi bit će važni, a kako je logično da će poduprijeti Lacallea Pou utrka bi u drugom krugu mogla biti jako tijesna.

Neizvjesno je hoće li Široka fronta (FA) zadržati većinu u Kongresu. I Vasquez od 2005. do 2010., i Mujica nakon njega mogli su komotno donositi zakone jer su imali čvrstu većinu u sadašnjem sazivu u kojem su u zastupnici FA, PN, Colorada i Neovisne stranke. No FA bi većinu lako mogao izgubiti uđu li u novi saziv zastupnici dviju radikalnih stranaka: Narodnog jedinstva i Beskopromisne ekološke radikalne stranke (PERI).

Vazquezova stranka zaslužna je što je u deset godina provela pravedniju redistribuciju bogatstva. Prag ljudi koji žive u siromaštvu s 40 posto u 2005. spustio se na 11,5 u 2013., te istovremeno povećala rast, prosječno pet posto u deset godina. Obrazovanjem je obuhvatila svu djecu u zemlji.

Centristička Nacionalna stranka (PN), ako pobijedi, vjerojatno neće dramatično mijenjati socijalnu politiku, no mogla bi smanjiti izdatke za socijalna pitanja i smanjiti deficit.

Legalizacija

Sigurnost je bila središnja tema svih kampanja jer iako se Urugvaj može pohvaliti najmanjom stopom kriminala u Južnoj Americi, raste broj pljački te nesigurnost.

Najliberalnija država u regiji Urugvaj je bio prvi koji je ozakonio pobačaj (2012)., prvi je ozakonio istospolni brak i prvi je ozakonio uzgoj kanabisa (2013). Pušenje marihuane legalno je od 1998., no vlada predsjednika Mujice dopustila je i uzgoj i distribuciju marihuane kako bi trgovinu tom drogom istrgnula iz ruku kriminalnih klanova te sama ubirala poreze od konzumacije.

Prema zakonu svako kućanstvo može uzgojiti šest biljaka, a registrirani konzumenti droge mogu u ljekarnama kupiti do 40 grama po osobi na mjesec. No u provedbi zakona vlada je kasnila i moguće je da će novi predsjednik, čak i ako to bude Vazquez, biti manje liberalan nego Mujica.

Urugvaj je i prva zemlja u Južnoj Americi koja je uvela ženske kvote kako bi osigurala najmanje trećinu žena na svim nivoima vlade. Zakon je donesen 2009. u pokušaju da se osigura rodna ravnopravnost u političkom odlučivanju. Prema zakonu, koji će se prvi put testirati na izborima u nedjelju te na lokalnim izborima 2015., žene bi trebale činiti najmanje 33 posto saziva u oba doma parlamenta. Zakon potiče stranke da imena ženskih kandidata stave na sam vrh, a ne na dno lista. U praksi se to baš i ne provodi i samo su dvije liste predvođene ženama.
U 2014., u Urugvaju je kao i u Brazilu zavladao osjećaj potrošenosti, zamora, razočarenja, nezadovoljstva nizom vlada ljevica, objašnjavaju analitičari.
''Sve miriše na kraj jednog ciklusa i ako se promjena ne dogodi sada (i u Brazilu, gdje je isti dan drugi krug predsjedničkih izbora, i u Urugvaju), sigurno će se dogoditi 2018.'', kaže Carlos Malamud, stručnjak za Latinsku Ameriku u institutu Real Elcano u Madridu, prenosi agencija AFP.

''U regiji je počeo puhati vjetar koji traže promjenu, traži novo političko vodstvo što se poklopilo sa završetkom povoljnog gospodarskog ciklusa'', ocjenjuje Daniel Zovatto, direktor odjela za Latinsku Ameriku u Međunarodnom institutu za demokraciju i pomoć pri izborima (Idea),

Kopirati
Drag cursor here to close